”Vi installerar nya värmestammar bredvid befintliga som är i gång”
Att byta över hundra radiatorer i en skola där verksamheten är i full gång med elever och lärare är inte det lättaste. VVS-uppstickaren Instatech antog utmaningen med det stora radiatorbytet.
Bergslenagymnasiet mitt i Knalleland i Borås med sina 60-talsbyggnader ska få en total make-over.
Niklas Asp på Instatech listar fem viktiga steg
Fem tips för ett lyckat radiatorbyte
I renoveringen ingår bytet av 110 gamla radiatorer som ska ersättas med nya. Arbetet påbörjades i oktober och pågår för fullt. Hela renoveringen ska vara klar i maj 2025.
Beställare är Borås stad och Cernera Fastigheter äger fastigheten.
– Projektet är indelat i etapper. Första etappen var en total ombyggnad av skolans storkök med fettavskiljare och allt. Därefter satte vi igång med etapp 2: att byta de gamla MP-radiatorerna, en äldre Lenhovda-modell, till nya, moderna panelradiatorer från Watt Heating i Eslöv, säger Niklas Asp, serviceledare på Instatech, som passande nog har sitt huvudkontor i huset bredvid Bergslenagymnasiet.
Tidigare har man haft problem med värmeläckage i huset. Det var en av orsakerna till att man bytte ut hela värmesystemet. Niklas Asp tillägger att rörbytet kommer att spara energi, eftersom de nya radiatorerna med nya termostatventiler är mer energieffektiva.
Men radiatorbytet i Sjuhäradsbygden har inte varit någon enkel match. Utmaningen är att göra installationen samtidigt som elever och lärare är kvar i skolan.
Därför har Instatech valt att ha både det befintliga ettrörssystemet där radiatorerna är kopplade i serie med varandra och det nya tvårörssystemet – där man har samma framledningstemperatur till alla radiatorer – i bruk samtidigt.
– Vi har valt att ha de gamla värmestammarna och radiatorerna i drift parallellt som vi installerar det nya för att undvika avbrott i värmesystemet. Målet är att påverka inneklimatet så lite som möjligt för elever och lärare under byggnationen, säger Niklas Asp och påpekar att målet är att skapa ett bra klimat för de som befinner sig i huset, elever och lärare.
Grövre stammar har placerats synligt i mitten av huset för att minska rörlängden och därmed också isoleringen. Då förloras inte heller värmeeffekten i rummen.
– Eftersom vi har dragit rör från källaren och hela vägen upp genom huset så handlar det om omfattande rördragningar. Vi måste också ta hänsyn till att det är hålbjälklag på varje plan, med vajrar i valven och då kan man inte borra hur som helst. Det har handlat om att hitta vägar för rördragningarna. något som inte alltid varit lätt eftersom det pågår skolverksamhet i lokalerna, konstaterar han.
I Bergslena gymnasieskola har Instatech valt elförzinkade rör från Geberit. Radiatorerna med nya termostatventiler väljs ut efter lämplig storlek för olika rum. Termostaterna dubbelkollas så att de är korrekt monterade på ventilen. Att bristande funktion ger högre driftskostnader är en gammal sanning som även gäller här.
Niklas Asp och VVS-montörerna Mattias Lind och Peter Olausson kommer från samma företag – konkurrenten Kungälvs Rörläggeri. Flera av Instatechs 32 anställda har arbetat där, precis som nystartade Instatechs grundare och delägare, Ulf Andersson, som var vd på Kungälvs Rörläggeri.
– Klart att det är flera som har sökt därifrån, säger Ulf Andersson.
Ni fick en bra start i somras med en orderstock på runt 50 miljoner kronor. Hur är läget nu?
– Det ser väldigt bra ut. Vi har fyllt på med en hel del projekt varav två som är rätt stora, säger Ulf Andersson.
Vad har ni för mål när det gäller omsättning?
– Vi följer vår budget och kommer att nå strax över målet för 2024 som är 40 miljoner kronor. Målen för kommande år väljer vi att hålla för oss själva. Vi kommer att växa en hel del, hur mycket det blir kan vi inte avslöja.
Vi går ner till skyddsrummet i källaren, med en halvmeter betong i innertaket och en ansenlig hög med kartonger till adventsljusstakar på det smutsiga golvet.
Här ska Mattias Lind och Peter Olausson byta ut en gammal radiator som sitter fastnaglad vid väggen med stålkonsoler, eftersom det är ett skyddsrum som ska kunna stå pall för det mesta.
Så gamla radiatorer är inte bara mindre effektiva, utan kan också orsaka läckage.
Svart, geggigt vatten rinner ut ur den drygt 60 år gamla radiatorn när Mattias Lind demonterar den. Peter Olausson står beredd med en hink och Mattias Lind får täppa till den öppna radiatorn med ett finger varje gång som hinken måste tömmas.
När han och Peter Olausson installerar den nya radiatorn säger de inte många ord. De känner varandra utan och innan efter att tidigare ha arbetat ihop som VVS-montörer.
– De här gamla radiatorerna är fulla med magnetit. Det nya systemet kommer att ha magnetitfilter, konstaterar Mattias Lind kort och går ut.
VVS-experten Hans Söderström svarar
Måste man stänga av cirkulationspumpen på sommaren?
Han kommer strax in med den nya radiatorn under armen. Peter Olausson visar en bild i sin mobil för Mattias Lind. Plötsligt börjar de skratta. Bilden föreställer Russel Crowe från the Gladiator, men här håller han i en radiator med texten the Radiator på.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen