Ventföretagare överklagar Sernekes konkurs
Ett ventilationsföretag i Enköping har överklagat Sernekes konkurs. De menar att byggjätten har mer kapital att skjuta till. Samtidigt har underentreprenörer som drabbas av konkursen börjat höra av sig till IN med frågor.
Serneke Sverige förklarades i konkurs i början av januari. Bolaget med 910 anställda gjorde en förlust på 733 miljoner kronor 2023 efter att omsättningen sjunkit från 9 miljarder till 7,9 miljarder på ett år.
Läs också:
Ägarna blev oense – sedan gick rörfirman omkull
Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”
Det är fortfarande oklart hur konkursen påverkar underentreprenörer men ett flertal projekt har stoppats. I Enköping finns ett företag som gjort jobb åt Serneke, men som inte accepterar läget. Tomas Carlsson är ordförande för MSG Ventilation som överklagat konkursen till hovrätten. Han menar att ägarna bör satsa med kapital i Serneke och att de inte har gjort tillräckligt för att rädda bolaget.
– De är skyldiga oss en halv miljon så vi är säkert lindrigt utsatta i jämförelse med andra, det här är mer en markering. Även om jag skulle få gehör för det här så räknar jag inte med några pengar, säger Tomas Carlsson till DN.
Det finns förstås fler underentreprenörer inom VVS-branschen som drabbas av Sernekes fall. Redan nu har några av dem hört av sig till Installatörsföretagen för att få råd om entreprenadjuridik och arbetsrättsliga frågor. Lovisa Elmgren, chefsjurist på Installatörsföretagen:
– Frågor vi får till våra entreprenadjurister är till exempel: Har jag rätt att forsla bort mina verktyg, hjälpmedel och ej infogat material från arbetsområdet? Hur anmäler jag mina krav till konkursförvaltaren? Till vår arbetsrättsliga rådgivning får vi till exempel frågor om hur man ska hantera sina medarbetare som skulle varit på projektet som nu är stängt.
Hon tipsar också om att Installatörsföretagen på sin hemsida har en checklista om hur man som underentreprenör ska göra när en beställare går i konkurs.
Läs också:
Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?
– När beställaren går i konkurs finns ofta utestående fordringar som man inte får betalt för, beställarens pengar är ju slut. Det allra bästa är om man vid ingående av avtalet har begärt att beställaren ska ställa en säkerhet, till exempel en bankgaranti. Har man det så kan man begära ersättning från den som ställt ut säkerheten. Har man inte säkerhet går man tyvärr ofta miste om mycket pengar om beställaren går i konkurs under ett pågående projekt. Man kan inte lugga en flintskallig.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen