Logga in

”Securexkopplingar är väldigt gamla och ska helst bort”

Publicerad
7 jan 2025, 05:00
| Uppdaterad
6 jan 2025

Sverige är fullt av villor med gamla riskabla installationer till inkommande vatten. Läckande ventiler och utdaterade kopplingar måste bytas ut, säger VVS-montören Michel Mazloum som hittat just ett sånt fall i ett 70-talshus i en Stockholmsförort.

Bakom kopparrören till bergvärmepumpen lurar dammiga och svarta Securexkopplingar. På väggen strax intill skäms gamla deppiga ventiler på var sin sida om vattenmätaren. Ja, det är en hel del som behöver bytas ut här i Danderydsvillan norr om Stockholm där vi är på plats för att betrakta när vattenmätaren ska få en välbehövlig ny konsol.

Läs mer om michel mazloum
”Jag visste inte vad en skiftnyckel eller polygrip var”

mer moderniseringar i villor
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Gamla ventiler. Foto: Sofie Båtmästar

Flera personer trängs i det lilla pannrummet bakom köket. Här står Sören Ekström från Solör Bioenergi, som står för all VA-drift i Danderyds kommun, och VVS-montören Michel Mazloum. Hans firma VVS Kvalitet anlitas frekvent av familjen som bor i tegelhuset från 70-talet. Det var i samband med ett problem med golvvärmen som Michel upptäckte den föråldrade installationen till det inkommande vattnet. Och sådana ser han ofta när han är ute på jobb.

– De här gamla ventilerna … man vrider tills det stängs, men det håller inte tätt. Om jag ska byta en kran eller något, då har jag inte möjlighet att göra det. Det kommer små droppar hela tiden. 

Det ska gå att stänga av vattnet med halvvred i stället för att hålla på och vrida och vrida, tycker han, som inte gillar att jobba under stress.

– Securexkopplingar är också väldigt gamla och ska helst bort. Om det läcker från en koppling finns det inte längre några övergångar till de här dimensionerna på 22 och 28, säger han och lirkar in handen mellan rören för att peta på en av kopplingarna. Han förklarar att om det börjar läcka måste man byta till T-rör och skarva och den typen av material har han inte alltid med sig eftersom det är utdaterat.

Själva vattenmätaren behöver inte bytas ännu, den är bara fem år gammal.

– Vattenmätare byts periodiskt ungefär vart tolfte år, det är lagkrav på det, säger Sören Ekström. Tidpunkterna för bytena finns i ett schematiskt register. 

Vattenfelsbrytaren på plats. Foto: Sofie Båtmästar

Michel Mazloum kommer även att installera en vattenfelsbrytare, en LK Cubic Secure. Något Sören Ekström verkar måttligt förtjust i.

– Det är bra om du visar familjen hur man återställer den, muttrar han och säger att Solör Bioenergi ibland får samtal till jouren när fastigheter är utan vatten och att det då nästan alltid är vattenfelsbrytaren som har hängt sig.

– Det händer inte jätteofta, men absolut kan det hända vid produktfel, medger Michel Mazloum.

Vattenfelsbrytarnas sensorer placeras vid installationerna där det finns risk för läckage. Skulle det gå hål, exempelvis i tanken till värmepumpen, larmar sensorn direkt och ger signal till vattenfelsbrytaren och vattnet stängs av.

Men … mitt i det engagerade snacket om vattensäkerhet kommer Sören Ekström tillbaka in till det lilla pannrummet och avbryter.

– Det kommer inte att bli något konsolbyte, ventilen tätar inte, konstaterar han krasst och syftar på kommunens serviceventil ute i gatan.

Ventilen hade förvisso testats, men inte med vattnet på inne i huset. Viss oro uttrycks för att ärendet nu ska bli liggande på något kommunbord över vintern, men vi kan snabbspola en månad fram i tiden då VVS-Forum är tillbaka för att se hur jobbet fortlöper. Kommunen har faktiskt gjort sitt, grävt upp i gatan och fixat ventilen. 

Michel Mazloum och Majd Abdullah. Foto: Sofie Båtmästar

Nu är det ännu trängre i det minimala pannrummet. Michel Mazloums anställda montör Majd Abdullah är med som förstärkning och golvet är fullt av verktyg och VVS-material. Michel Mazloum sitter på golvet och pular med att få loss de gamla grejerna. Kvarvarande vatten i rören rinner ner i en tyglåda från Plumbear, som enligt Michel är praktisk, men tyvärr inte håller särskilt länge. 

Medan Majd Abdullah plockar fram den nya vattenmätarkonsolen använder Michel Mazloum för första gången sin nya rörskärare Knipex Bix. Efter bara några drag kan han enkelt plocka bort det yttre plaströret som sitter runt inkommande vattenröret. 

– Rörskäraren får tio av tio, säger han imponerat.

PRK-kopplingen på plats. Det vita plaströret kapades enkelt med den nya rörskäraren. Foto: Sofie Båtmästar

Sedan byggs del för del ihop i en koncentrerad takt. En PRK-koppling vrids åt, givetvis med specialverktyget anpassat för just dessa kopplingar. I den ploppas ett 28-kopparrör ner. Det brotchas, kapas, sandpappras och filas. Michel Mazloum linar ytterst noggrant båda ändarna av den nya konsolen, A-kranskopplingen och B-kranskopplingen. Han gillar inte när linet sticker ut.

B-kranen linas. Foto: Sofie Båtmästar

– Den ena sidan är känsligare säger han och vrider upp B-kranen. Han är inte nöjd med sitt första försök och gör om tills det är helt perfekt.

Efter ett sök med ett mätverktyg mot väggen för att inte riskera att borra i några elkablar skruvar montörerna fast konsolen. Vattenmätaren kopplas in igen mellan sina sprillans nya och sportbilsröda halvvreds-grannar. Med dem slipper man risken för smådropp och läckage, vilket också underlättar för VVS-montörer i framtiden när de behöver stänga av vattnet.

Nästa kamrat i ledet är en backventil som förhindrar att vattnet åker tillbaka in i mätaren. Och så vattenfelsbrytaren. 

Nya grejerna på plats. Foto .Sofie Båtmästar

Sören Ekström från första besöket sticker plötsligt in huvudet genom bakdörren och meddelar att vattnet in till huset är på igen. Han påminner lika muttrande som förra gången om att familjen måste informeras om hur man återställer vattenfelsbrytaren. Sedan plomberar han vattenmätaren med en lapp märkt ”Förseglingen får ej brytas”, en garanti för att ingen ska kunna mickla med siffrorna. Han försvinner lika snabbt som han dök upp.

Läs också:
Vad säger reglerna om installation av vattenutkastare?

Michel Mazloum och Majd Abdullah passar även på att installera en en vattenutkastare med avstängningsventil så att kunden kan stänga av vattnet när det blir kallt ute.

Till slut sitter den nya konsolen helt på plats och VVS Kvalitet har sett till att ytterligare en gammal kåk går en modernare tid till mötes med avsevärt lägre risk för vattenskador.