Logga in

Rören måste proppas – och fem andra nyheter i Säker Vatten-reglerna

Publicerad
23 jan 2025, 05:10
| Uppdaterad
22 jan 2025

De nya reglerna från Säker Vatten och undantagen är på remiss. En förändring om fogar på tappvattenledningar kommer att uppskattas mycket av montörerna, tror Säker Vattens expert Pierre Lundborg.

Experten svarar:
Hur installerar jag vattenanslutet kylskåp?

Säker Vattens krav:
Fördelarskåp: Fyra viktiga förändringar i de nya branschreglerna

Ambitionen med revideringen av reglerna om Säker Vatten-installation, som görs var femte år, har varit att anpassa dem till Boverkets nya byggregler, BBR, och systerorganisationer som GVK, MVK och BKR “så att alla talar samma språk”, berättar Pierre Lundborg, teknisk expert på Säker Vatten. 

Här ringar han in de sex viktigaste nyheterna i förslaget till de nya branschreglerna som ska träda i kraft i januari 2026.

1. Proppning av ledningar

Tappvattenledningar som inte används ska tappas ur och proppas. Regeln införs eftersom vi fått flera propåer om särskilda skador som uppstått när någon kopplat in sig på ett rör till en lägenhet och släppt på vattnet och det har funnits ett oproppat t-rör ”på vägen”, som lett till att det har sprutat ut vatten i schaktet. Regeln innebär också minskad risk för bakterietillväxt, eftersom vatten ska tappas ur.

2. Skydd mot vatteninträngning från mark

För att vatten inte ska kunna tränga in i skyddsrör till servisledningen till småhus ska det finnas en tätning. Många försäkringsärenden i samband med skyfall beror på att det trängt in vatten genom skyddsröret. Inträngningen är även omnämnt i nuvarande BBR.

”Det här undantaget tror jag kommer att uppskattas mycket av montörerna eftersom det blir mycket enklare. ”

3. Okej att sätta fogar i teknikutrymme 

Att sätta en fog på tappvattenledning i pannrum utan tätskikt i en småhuskällare betraktas som avvikelse i dagens regler. Nu inför vi ett undantag från den i vissa fall, när det gäller betonggolv på mark. Bakgrunden är att det i praktiken ofta sitter ett stort antal fogar i pannrummet när montören kommer till platsen och våra undersökningar visar att det är osannolikt att det skulle uppstå en vattenskada om det droppar vatten på ett betonggolv.

Ett annat skäl är att det kan ta upp till ett år för den nya miljöbetongen att torka ur så att tätskikt kan läggas. Det här undantaget tror jag kommer att uppskattas mycket av montörerna eftersom det blir mycket enklare.

4. Generellt krav på skyddsutrustning till vattenslutna apparater 

Den här regeln har mynnat ut från projektet Köket som pågått i tre år, med syftet att hitta sätt att minska vattenskadorna i kök, som kostar enorma summor. I dagens regler ska vattenanslutna apparater, som kaffemaskiner, som placeras utanför kök ha skyddsutrustning – vattentätt underlag med uppvikta kanter och en fuktsensor kopplad till läckagebrytare. Det kravet generaliseras så att det gäller i alla rum, även kök, och kommer att gälla även för diskmaskiner. 

5. Krav på skydd i diskbänksskåpet

Även i diskskåpet ska det finnas vattentätt underlag med uppvikta kanter och en fuktsensor kopplad till läckagebrytare. Ett förslag på det här finns sedan 2016 vår broschyr Säkra köket mot vattenskador så nyheten är att det blir ett krav.

Experten svarar:
Hur vet jag om vattenfelsbrytaren är godkänd?

6. Klartecken för kokkran i köket

Boverket har öppnat för möjligheten att sätta in kokkran i köket. Vi följer detta med villkoret att det krävs en särskild installation, samt att kranen ska vara typgodkänd. I typgodkännandet kommer krav på barnskydd ställas. I dag finns inga typgodkända modeller men det jobbas med det.