”Jag visste inte vad en skiftnyckel eller polygrip var”
IT-ingenjören Michel Mazloum flydde från kriget i Syrien med gummibåt. I dag har han ett eget VVS-företag med två anställda – och trivs kanonbra med sitt yrke.
Michel Mazloum anlände till Sverige 2012 efter en lång, dyr och farlig resa från Syrien med bland annat gummibåt. Han hade gått tre år på sin dataingenjörsutbildning men fick avbryta den.
Läs också:
Hoppade av från departementet – blev värmepumpstekniker
– Kriget började i Syrien. Och det var inget jag ville hålla på med eftersom kriget var mellan samma folk. Som svenskar från Stockholm mot svenskar från Skåne. Hade det varit hot från andra länder kanske man hade stannat och skyddat sitt land på något sätt.
I Sverige bodde Michels bröder som hade ett båtkapellsföretag. Han jobbade med dem ett tag, men hamnade sedan i restaurangbranschen. Utbildningen från Syrien skulle behöva kompletteras med svenska kurser och det skulle ta tid för honom att spara pengar och lära sig tillräckligt bra svenska.
Men jobbet på Globens restaurangverksamhet var slitigt och Michel Mazloum ville tjäna mer pengar.
– Då var det några som sa till mig att det finns en snabbutbildning. Och det finns gott om jobb – rörmokeri. Det kanske är lite jobbigt att hålla på med …
Michel Mazloum började googla. Vid det här laget hade han varit två och ett halvt år i Sverige och kunde bättre svenska, men att sitta still och jobba med datorn, vilket han gillat förut, lockade inte längre.
För att komma in på utbildningen till VVS-montör behövde han läsa en del kurser, han gick SFI, engelska, svenska och matte.
– När jag var i skolan … du vet, jag visste inte vad en skiftnyckel eller polygrip var för någonting. Hemma i Syrien var jag inte någon som höll på att skruva.
I början var det utmanande för Michel Mazloum att hänga med. Men han gick hem, öppnade böckerna, översatte och bara läste, läste och läste.
– När jag köpte mina första verktyg var jag väldigt glad och tänkte att ”jag ska köpa det dyraste verktyget”.
Lärlingstiden var hård men till slut hamnade han på ett bra företag i Nacka där han kunde ta sitt certifikat.
Nu, tolv år efter att han anlände till Sverige, har Michel Mazloum sitt eget VVS-företag, VVS Kvalitet, med en anställd.
Bytte också karriär
Drömmen om VVS-jobbet blev sann efter åratal av kamp
– Jag trivs verkligen. Annars hade jag inte kunnat fortsätta som rörmokare. Vissa dagar kan vara väldigt jobbiga men de flesta dagarna är sköna. Det som är jobbigt är att man blir arbetsskadad. Man åker på semester och ser ett avloppsrör, och säger till frugan, ”kolla hur de har gjort!”
Vem bryr sig om avloppsrör på semester? skrattar Michel.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen