Logga in

”Jag håller med om att luftvatten blivit mycket effektivare”

Publicerad
17 jan 2025, 08:40

Värmepumpar är superviktiga – men de löser inte hela problematiken, säger energigurun Agneta Persson när VVS-Forum träffar henne. Hon vurmar också för att inte slarva med rörisoleringen – men vad svarar hon en isolerare som kämpar med för trånga schakt?

Vilken roll spelar VVS och el i utvecklingen av hållbara energi­system och energieffektiva byggnader?

– Jättestor roll, vi behöver ett bra inomhusklimat. El är en fantastisk form av energi men den ska bara användas där den behövs. Det är bättre att använda restvärme, spillvärme och fjärrvärme än el för uppvärmning. Man kan ta till vara energi från ­exempelvis livsmedelsbutiker och värma upp bostäder. Det handlar om minisystem där man flyttar energi från en byggnad till en annan.

Läs också:
Värmepumpschefen: ”Investeringen i bergvärme får du inte tillbaka under din livstid”

Mer med agneta persson
”Med tanke på att man slipper värmepumpens utedel är den relativt kompakt”

Hur kan man få VVS-företagare att bli mer engagerade i energifrågor?

– Jag har grubblat en hel del på det. Jag tror på att skapa bra affärsmodeller och skapa förtroende för varandra. En del av mina arbetsuppgifter är att koordinera Energimyndighetens nätverk för energieffektiva småhus, Besmå. Och många aktörer vill inte jobba med småhus. Det är för små affärer och långa besluts- och beställningstider. Om vi ska lyckas nå klimatmålen måste vi mobilisera småhusägare, bostadsrättsföreningar och Installatörsföretagens medlemmar. Man kan inte bara jobba business to business.

Hur ofta träffar du själv installatörer?

– Det är inte jätteofta, jag är teoretiker mer än praktiker, men det händer. Det är alltid bra att ha sådana möten för att öka förståelsen.

Hur kan sådana möten mellan teoretiker och praktiker bli fler?

– Branschorganisationer, som Installatörsföretagen, kan bjuda in till möten. Man kan ha en  ”speakers corner” där man kan resonera kring ”Hur ser det ut i din värld? Vilka är dina största problem?” Vi kan hitta lösningar genom att mötas och diskutera. Man kan till exempel prata om att vad det har för värde att isolera varmvattenrör bättre. Att aldrig slarva med det.

Ett problem är ju att det ofta är för trångt i schakten och att isolerarna inte får in sin isolering. 

– Då får jag ta del av deras vardag då, vi får gå till projektörer, Boverket med flera och säga att det behövs andra regler.

Ett annat problem är ju att det går så långsamt …

– Inom vissa delar händer det jättemycket, jag skriver just nu en slutapport åt Energimyndigheten där vi i olika etapper sedan 90-talet fram till nu har tittat på hur el- och energianvändningen för belysning, fläktar, ventilation och så vidare, ser ut i kontorslokaler, skolor och vårdinrättningar. Och det är en dramatisk förändring vi ser, tack vare styrmedel som man inte tänker på, som ekodesigndirektivet till exempel, som har förbjudit glödlampor, det fasar ut de energimässigt sämsta produkterna, även inom VVS.

Vilken potential ser du i värmepumpar?

– De är superviktiga, men de löser inte hela ­problematiken. På de kallaste dagarna har de ett stort effektbehov. Det måste man lösa.

Håller du med Sofia Törnlöf, chef för värme och kyla på Panasonic, när hon säger att ­”Investeringen i bergvärme får du inte tillbaka under din livstid”?

– Jag håller med om att luftvatten blivit mycket effektivare, det är i många fall en bra lösning. Men jag är inte säker på att man kan säga det generellt. Vilka parametrar man väger in i värderingen betyder mycket och effektproblematiken behöver en lösning.

Vilka är dina bästa energispartips?

– Det vet alla egentligen. Diska med full diskmaskin, tvätta med full tvättmaskin, täta fönstrena … Då hösten 2023 när elpriserna var så höga var det många åtgärder som genomfördes väldigt snabbt när det sved i plånboken. Vi gjorde en undersökning kring hur människor förhåller sig till energi. Många åtgärder var vettiga men andra var klart tveksamma. En del människor avstod från att laga varm mat och det är ju rent skadligt att inte äta bra mat. Några sänkte temperaturen till under vad som är rekommenderat. Det blev väldigt tydligt att folk hade en oro för energifattigdom och en rädsla för att inte kunna betala elräkningen.

Om du skulle köpa ett småhus, vad skulle du vilja ha för värmesystem då?

– Det skulle bli en värmepump. Men något som är fantastiskt intressant som jag skulle vilja se en utveckling av är energigemenskaper med värmepumpar i nya småhus. Man skulle kunna försörja tre till fyra småhus med en pump. Det är något jag försöker så ett frö till.

Hur går det då med det frösåendet?

– Jag har pratat med aktörer i småhusbranschen. De tycker det låter spännande, men säger att det är svårt att få mark att bygga flera hus på samtidigt. Då är det mer aktuellt med aktörer i grupphusområden där man kan tänka sig en ny lösning. Det var ju så det började med fjärrvärme. Ett kvarter med ett fåtal hus värmdes upp med en panna. Så det är inte en ny tanke, bara en annan dimension.

Läs också:
Vilket värmesystem ska man välja för småhus i Sverige?

Du har jobbat en del utomlands, har du några internationella initiativ? 

– I Frankrike har jag jag sett ett energitjänsteföretag, så kallade vita certifikats-företag (vita certifikat är ett marknadsbaserat system för att uppnå ökad energieffektivisering), effektivisera hos privatpersoner genom att byta till nya högeffektiva vedpannor. Man hade utvecklat en ny snabb lösning där det tog en dag att installera i stället för tre dagar. Då blev det protester – hantverkare ville ha betalt för tre dagar, inte bara en. Men de allra flesta installatörer hade problem med att få betalt av småhusägarna. Och grejen med de här vita certifikats-företaget är att om installatörerna jobbar för dem ser de till att de får betalt. Efter hand fick de med sig tillräckligt många för att få det i rull. 100 000–tals nya effektiva vedpannor är nu installerade tack vare detta initiativ.

Kan du ge exempel på hur innovativa el och VVS-lösningar har påverkat hållbarheten i några av de projekt du arbetat med?

Min absoluta favorit är det kombinerade värme- och ventilationssystemet där jag var projektledare för den innovationsupphandling som drev på utvecklingen (som VVS-Forum skrev om i april förra året). Idén som uppstod i Besmå-nätverket 2011 har burit så långt att produkterna finns på marknaden. De ger bra ventilation, uppvärmning och ett bättre inomhusklimat samtidigt som de bara behöver en liten yta för installationen. En annan innovationsupphandling som är oerhört intressant är en om integrerad smart styrning för småhus. Med den kommer produkter som styra allt som har att göra med el via en enda applikation i stället för att ha olika appar till alla energienheter, solcellerna, värmepumpen med flera.

Fakta Angeta Persson

Ålder: 66.
Familj: Vuxen dotter.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör, väg- och vattenbyggnad, Chalmers.
Karriär i korthet: Har jobbat med energifrågor sedan 1981, började direkt efter examen när oljekrisen var aktuell. Har huvudsakligen jobbat som konsult men även på Energimyndigheten och Stockholm Energi som det hette då, nu Stockholm Exergi. Nu teknisk direktör på hållbarhetsorganisationen Anthesis.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kokar en kopp te.
Ditt senaste hemmafix?
– Jag har planterat lite sticklingar. Nu är hela fönsterkarmen full med pelargoner.
Vad läser du just nu?
Jag tar inte farväl av Han Kang. Otroligt vackert skriven.
Dold talang?
– Hästhoppning och jag är också jätteduktig på snapsvisor. Än en gång däran är favoriten.
Hur sportar du helst?
– Med hästar, jag rider och tycker om att gå på Friskis och Svettis. Ute och går med stavar.