Logga in

Fem tips för ett lyckat radiatorbyte

Publicerad
20 jan 2025, 08:23

Planering och projektering innan – och injustering efter. Det finns en del att ha koll på för ett lyckat radiatorbyte. Niklas Asp på Instatech listar fem viktiga steg.

Instatech antog utmaningen med det stora radiatorbytet
”Vi installerar nya värmestammar bredvid befintliga som är i gång”

Roland Jonsson listar olika sorters radiatorer som finns på marknaden
Har du koll på dessa radiatorer?

1. Planering och projektering

Hela projektet gås igenom på plats med projektledare samt ledande VVS-montör. Planeringen är ett måste för ett lyckat radiatorbyte, inte minst när det pågår en helt annan verksamhet som man måste ta hänsyn till samtidigt.

Mycket magnetit blir det när man tömmer en gammal radiator. Foto: Sören Håkanlind

2. Demontering

Här handlar det först om att tömma radiatorerna på litervis med ofta förorenat vatten med magnetit. Gamla radiatorer ska återvinnas och för riktigt gamla gjutjärnsradiatorer finns det ett andrahandsvärde, de kan återbrukas.

3. Estetik

Montering av nya radiatorer, inklusive rördragningar, ska naturligtvis göras enhetligt och fackmässigt. ”Det räcker inte med att det blir rätt rördragningar, det ska vara snygga dragningar också”, säger Niklas Asp.

4. Rätt ventiler

Niklas Asp noterar att äldre radiatorer ofta har ventiler som inte är ändamålsenliga, något som kan försämra flödesfunktionen. 

Demontering av en gammal radiator. Foto: Sören Håkanlind

5. Injustering

Ett korrekt injusterat flöde säkerställer att alla delar av byggnaden får tillräckligt med värme. Om flödet är ojämnt kan vissa områden bli för varma medan andra förblir kalla. Genom att justera flödet optimalt kan man minska energianvändningen.