”Blixten orsakade vattenläcka – metallen i kopplingen var förångad”
Vattenläckor orsakade av blixten är ett problem som få känner till. Det menar en VVS-veteran som nyligen hittade metallkopplingar med hål i efter ett åskväder.
Ulf Andersson är vd och ägare på Båstad Rör och har lång erfarenhet av VVS-branschen i olika befattningar. Redan för länge sedan åkte han då och då ut på jobb för att fixa läckande kopplingar i marken. Han tänkte oftast inte så mycket mer på det än att byta ut dem. Men en gång fick han ett uppdrag i hamnen i Båstad. Där hade det börjat läcka nästan direkt efter ett åskväder. Dagen efter hade det börjat rinna vatten ur marken och efter att ha grävt upp slang och koppling såg han att det inte handlade om någon vanlig skada.
Läs också:
Så skyddar du spabadet och värmepumpen mot blixtnedslag
Läs också:
”Man stöter på många udda dimensioner härute”
– Metallen var förångad. Efter det så började jag be killarna att spara kopplingen när de gjort jobb med sådana skador, säger Ulf Andersson.
– Då visade det sig att i de flesta fall så var det sådana konstiga hål i kopplingarna efter att metallen blivit förångad.
Nu har det hänt igen. Hans firma var nyligen ute på ett jobb där en vattenläcka uppstått i marken. När han fick den medtagna kopplingen i handen såg han precis en sådan skada som han hittat förut.
– Vi vet om det här i vår lilla värld men jag har inte läst om det i någon fackpress och vi lärde oss aldrig om det när jag gick i skolan. Här på Bjärehalvön är det jättevanligt, det är väldigt konstigt att det varit så lite debatt om det här fenomenet när det verkar vara så pass vanligt, säger han.
I samtliga fall han känner till så har det handlat om PEM-slangar som ligger en eller ett par meter ned i marken med metallkopplingar.
– Det har varit tappvattenledningar i mark med vattenservice till fastigheter eller från en fastighet till ett gästhus eller så, så har det varit alla gånger, säger Ulf Andersson.
Han tycker i sig inte att det är så konstigt att kopplingen, “mässingsklumpen i marken”, kan dra till sig blixten där den ligger i fuktig jord. Om det händer oftare på Bjärehalvön än andra platser i Sverige? Det skulle kunna vara rimligt.
– Vi har väl varken mer eller mindre åska här än på andra ställen. Men vi har låg bebyggelse och inte så mycket hög skog, det kan mycket väl vara så att höga hus eller hög skog annars tenderar att dra till sig urladdningarna mer än att de går rakt ned i marken.
Han lade ut bilder från det senaste exemplet på sociala medier och fick många kommentarer. En del av dem handlade om att andra i branschen kände igen skadorna men att de inte insett att det kan vara blixten som ligger bakom. För VVS-montörer blir det dock svårt att göra något åt problemet även om det skulle vara blixten som är boven i dramat.
– Det är ju svårt att sluta använda metallkopplingar i marken. Man kan inte i alla lägen svetsa PEM-slangar, säger Ulf Andersson.
Läs också:
Brott på mässingskopplingar orsakar dyra vattenskador
Däremot är det förstås aldrig fel med ökad medvetenhet och kunskap om vad som kan ha hänt vid felsökning.
– Säger kunden att åskan gått där nyligen så vet jag direkt att kopplingen har en åskskada, då blir det lättare att hitta och konstatera var felet finns.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen