Logga in

5 dyra misstag med värme – och hur du undviker dem

Publicerad
14 jan 2025, 04:59
| Uppdaterad
13 jan 2025

Drar du också upp värmen vid väderomslag? Eller går klädd i t-shirt på vintern? Enkla beteendeförändringar kan ge stora besparingar. Varje grads sänkning av temperaturen inomhus kan spara upp till 5 procent av värmekostnaden.

Har du shorts och t-shirt på dig hemma i januari? Då har du troligen en inomhustemperatur som svider i plånboken. Boverkets rekommendation är en innetemperatur på 20-22 grader. 

Projektet Ta det coolt försöker med beteendeförändringar och information – snarare än ny teknik – sänka energianvändningen i bostäder. Här är 5 enkla råd från projektet som kan spara tusenlappar i många svenska hem.

1. Ställ inte upp värmen vid väderomslag

– Vid snabba väderomslag ställer vi gärna upp värmen. Men värmesystem är tröga. När det snabbt blir kallt ute hänger huset inte med. Det tar någon dag innan systemet har anpassat sig. Ge huset en chans! 

HSB FTX
Spillvatten håller frosten borta

– Vår hypotes är att den som är väl informerad om varför det blir kallare vid ett väderomslag lättare kan acceptera det och anpassa sig i stället för att ställa upp värmen. Det är lättare att klä på sig en extra tröja när man vet att värmesystemet kommer att komma ikapp.

Kalle Sjöstrand, HSB Living Lab.

Det säger Kalle Sjöstrand, fastighetsförvaltare på forskningsarenan HSB Living Lab i Göteborg. I projektet Ta det coolt som pågår just nu har man först intervjuat boende om deras upplevelser av värmen och sedan tagit fram information som kan påverka beteendet. 

I Sverige förväntar man sig hög komfort eftersom vi är ett rikt land. Men högre energipriser har lett till en större medvetenhet om att vi har en hög energianvändning per capita. Och att energi kostar. 

– En indikation på hur varmt vi har hemma är hur mycket kläder vi har på oss inomhus. Har du t-shirt hemma på vintern eller går du kanske barfota? Då har du utrymme att sänka temperaturen, säger Kalle Sjöstrand.

För varje grad lägre temperatur sjunker energikostnaden med upp till 5 procent. När elräkningen är hög och består till stor del av uppvärmning som ju är fallet på vintern finns mycket pengar att tjäna. 

– Frågan är hur mycket man kan sänka temperaturen utan att det blir obekvämt? Man ska självklart trivas i sitt hem. Men upplevelsen av att det är varmt eller kallt och den faktiska inomhustemperaturen är inte alltid samma sak. 

Fakta: HSB Living Lab

Sedan 2015 finns HSB Living Lab nära Chalmers i Göteborg. Den stora skillnaden mot andra living labs är den stora mängden boende och att de bor där permanent. Det gjorde HSB Living labs världsunikt när de byggdes. De boende lever i forskningsarenan där produkter och tjänster kan testas i ett tidigt stadium. Det är gratis för de aktörer som vill använda HSB Living Lab och flera hundra projekt har genomförts.

Några exempel på lyckade projekt är

  • HSB FTX, ett FTX-system som undviker problemet med kondens och nedkylning genom att förvärma luften med vätska från ett borrhål. Det minskar servicebehovet och effekttopparna i FTX-systemet.
  • Byggnadsintegrerade solceller. Efter utvärdering i Living Lab använder HSB inbyggnadsolceller i nyproduktion.
  • Effektiva miljörum. Hur behöver miljörum vara utformade för att boende faktiskt ska använda dem. Hur ska inomhusmiljön vara för att folk ska ta sig tiden att återvinna. Ett sådant koncept har utvecklats i living lab.

Läs också:
Effekten i fokus på HSB Living Lab

Läs också:
Här testar de att duscha i grannarnas avloppsvatten

2. Blockera inte värmen med möbler

– Hur varmt är det i rummet? Rumstemperatur mäts i mitten av rummet, det är kallare närmare ytterväggarna. Vid fönstren finns spaltventiler och där är det kallare, därför har vi radiatorer under fönstren som motverkar kallras. Om man möblerar så att radiatorerna är täckta, till exempel genom att placera soffan framför fönstret, då blockerar man värmen från elementet och då blir det kallare i rummet.

3. Använd inte elementskydd

– Elementskydd är snygga men om termostaten är innanför skyddet kommer den ”tycka” att det är jättevarmt och elementen kommer då att bli kallare. Dessutom blockerar skydden värmestrålningen ut i rummet. 

Fakta Ta det coolt

Projektet syftar till att få boende att acceptera en lägre inomhustemperatur – för klimatets skull och utan minskad trivsel. Många svenska hushåll har varmare hemma än Boverkets rekommenderade 21 grader. En sänkning skulle ha stor potential att spara både kostnader och klimatutsläpp. 

I ett första skede har intervjuer genomförts med boende. Under slutet av 2024 och början av 2025 kommer information framtagen från intervjustudien att spridas i ett antal HSB-föreningar runt om i landet. Syftet är att kunna minska energianvändningen och att ökad medvetenhet ska få boende att acceptera en lägre inomhustemperatur. 

4. Vädra inte för länge

– Ibland vill man vädra, men problemet är när man gör det för länge. Låter man dörren stå öppen en längre stund kommer möbler att kylas av. Då krävs det sedan mycket värme för att värma upp massan i möblerna igen. Vädring ska göras genom att man snabbt byter ut luften i rummet med korsdrag.

5. Var inte för tunt klädd vintertid

– Det bästa man kan göra för sin egen upplevelse är att ha varmt om fötterna. Ställ tofflorna vid elementet och fundera på om du inte ska ta på dig dem i stället för att dra upp termostaten. Ta en paus i filmen och drick varmt te eller kaffe. Tänk på att höstmys finns av en anledning, säger Kalle Sjöstrand.