Logga in

Varför använder inte fler vattensparande munstycken?

Publicerad
10 dec 2024, 05:00
| Uppdaterad
9 dec 2024

Smarta VVS-produkter sparar vatten och energi – men är långt ifrån standard. Varför då? Duschmonitorer, snålspolande blandare och inte minst användarupplevelser ska studeras i ett nytt projekt.

Att vattenanvändningen, inte minst i Sverige, kan effektiviseras är forskarna eniga om. 

Vilka är morgondagens VVS-innovationer?
Håll dig ren – och tacka VVS:arna för blandaren

Här handlar det mer om rördragningar än grävande
VVS-montörer kan själva installera nytt avloppssystem ovan mark

Ändå går det trögt med vattensparandet, som också sparar energi. Ett exempel är långa, varma duschar som ökar energianvändningen.

Smarta VVS-produkter skulle kunna spara både vatten och energi, men de används inte i önskad utsträckning. Varför det är så undersöker forskningsinstitutet Rise genom projektet Drop it som sker i samarbete med bland andra Ikea.

Robert Gladh, Rise

– Vi kommer att titta på användarupplevelsen vid tappstället. Prisincitamentet är större på energisidan, men man sparar en hel del genom att snåla på vattnet, säger Robert Gladh, projektledare på Rise och ansvarig för en av fallstudierna i Drop it.

Projektet riktar också fokus mot klimatförändringarna som orsakar torka och vattenbrist med allt större samhällskonsekvenser. 

– Projektet vill synliggöra både för- och nackdelar med vattenbesparing och få ihop det till en helhet. Hur en kombination av tekniska lösningar och kommunikation kring vattenbesparing kan ge största möjliga effekt är en frågeställning, säger han.

Forskningsinstitutet undersöker varför vattensnåla produkter som finns på marknaden inte används mer. Både etablerade och nya tekniska lösningar testas nu i fyra fallstudier med boende i villor och flerfamiljshus.

I en av fallstudierna undersöks hur de boende i HSB:s experimenthus Living Lab mitt i Göteborg hanterar olika tekniska lösningar som Ikea installerat.

Hur har det gått för rymdduschen?
”Cirkulära duschar är här för att stanna”

Mätningarna pågår i drygt två år. Medverkande kommuner, universitet och företag i Drop it, som finansieras av Formas, är Kungsbacka kommun, Laholmsbuktens VA, Värmdö kommun, Chalmers, Ecoloop, Ikea, Villeroy & Boch Gustavsberg och FM Mattsson.