Rören i väggen har ingen isolering, tätskikt saknas och intygen är fel
Makarna upptäckte en rad fel i sitt nybyggda hus och stämde entreprenören. Badrumsjobbet hade så många byggfel att de inte trodde på att kvalificerad personal varit där.
Paret skulle bygga en villa utanför Göteborg och tecknade kontrakt med en byggfirma som de blivit rekommenderade. Men snart uppstod en tvist. I slutändan gick makarna till domstol och begärde att byggaren skulle betala dem 1,4 miljoner kronor plus ränta i ersättning för allt som hänt.
Läs också:
”Vi hittade över 50 fel i det lyxrenoverade badrummet”
Läs också:
”När vi gjort alla installationer skulle vi sätta på vattnet, men det kom inget vatten”
Kundernas version är att de förväntade sig ett fackmässigt arbete utfört av kvalificerad personal men att det inte skedde. Arbetet blev inte väl utfört och ett antal mer eller mindre allvarliga fel upptäcktes.
Bygget skulle vara färdigt på vårkanten, slutet av april, men datumet flyttades. Det dröjde över två och ett halvt år till innan slutbesiktning av villan blev av. Paret menar att entreprenören gjort sig skyldig till avtalsbrott och försumlighet. De hävdar också att byggaren inte följt budgeten och brutit mot kontraktet i fråga om hur löpande kostnader redovisats.
Köparna hänvisar till en rad brister i arbetet. Våtrumsdokumentationen är felaktig, inte fackmässigt utförd, det saknas tätskikt bakom toaletterna. Varm- och kallvattenrör i vägg har saknat isolering. Vattnet håller fel temperaturer och riskerar att orsaka legionella. Även elinstallationerna har blivit fel. Listan på övriga byggfel är lång.
Företagaren förnekar å sin sida att bygget har blivit försenat. Det var händelser som han inte styrde över som gjorde att han inte kom igång som planerat. Beställarna lade till uppgifter i arbetet under processen och de ansvarade även för leveranser som blev sena. Makarna har också avbeställt delar och i övrigt i strid med avtalet vägrat betala sådant som gjorts färdigt. Företagaren hävdar bestämt att han använt sig av rörmokare och elektriker som är certifierade och att de har gjort ett fullgott arbete. Han förnekar att det funnits några fel i entreprenaden.
Göteborgs tingsrätt anser inte att entreprenören brutit mot avtalet genom att inte fakturera varannan vecka, vilket makarna hävdar att han skulle ha gjort. Han har inte heller brustit så i redovisning av kostnader och annat att det kan ses som avtalsbrott.
Däremot är det bevisat att det finns ett antal allvarliga fel i arbetet och att kunderna lagt ut stora summor på att få dem fixade av andra firmor. Tingsrätten skriver i sin dom att dokumentationen kring VVS- och elinstallationer visar så stora brister att den eller de som gjort jobben knappast kan ha haft rätt behörigheter eller kvalifikationer. Därför har entreprenören gjort sig skyldig till kontraktsbrott.
Läs också:
”Vissa sätter i system att inte betala hantverkare”
Makarna har enligt domen rätt till drygt 250 000 kronor i ersättning på grund av brister i arbetet. Men byggaren får dra av det beloppet och lite till som kvittning för fakturor de inte betalat, så på det stora hela avslås kundernas begäran i den biten. Däremot ska entreprenören betala 680 000 kronor av motpartens rättegångskostnader.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen