Logga in

Nedisade utedelar vanligt: ”Jag har sett utedelar inbyggda i soprum”

Publicerad
2 dec 2024, 05:00
| Uppdaterad
29 nov 2024

För klena rördimensioner och inte tillräckligt med energi. Här går Jesper Ekström, teknisk säljare på Nibe Fastighet, igenom fem vanliga misstag som kan göra värmepumpens utedel till en snögubbe. Och bjuder på ett bonustips.

1. Kväv inte värmepumpens utedel

Det är väldigt vanligt att man bygger in en eller flera utedelar. En luftvattenvärmepump är avsedd för att stå utomhus.

många har egna sätt att lösa problem …
Så får han bort isen under värmepumpen

vilket inte gillas av alla
”Snösläden hade inte behövts om det funnits ett riktigt avlopp”

– Jag har sett det mesta, utedelar inbyggda i garage eller soprum. Man anser att det inte ser så fint ut med en utedel utomhus. Ett exempel är när arkitekter föreslår att ”vi kan placera den i miljöboden, det går väl bra med en minimal perforering på dörren”. Men nej, det kommer inte att fungera – flytta ut den helt och hållet.

Får inte värmepumpen sitt flöde, förklarar Jesper Ekström, jobbar den inte lika effektivt.

– I vissa fall bygger man in den så pass mycket att den kyler ner utrymmet tills de stängs av vid minus 25 grader, de suger ut värmen ur luften.

Det betyder att man måste köpa mer energi samt att det då bara är en tidsfråga innan det blir is på utedelen och pumpen stannar helt och hållet.

2. Mycket vind – ha en vägg bakom utedelen

Är det starka vindar exempelvis i fjällen eller vid havet kan kyleffekt från vinden vara större än värmeeffekten vid avfrostning. Tänk på placering samt att ha en vägg bakom utedelen så att det inte blåser rätt igenom.

3. För klena rördimensioner

Det är väldigt vanligt att man har för klen dimension ut till utedelen vilket begränsar flödet till avfrostningen.

– Vi rekommenderar ett visst avfrostningsflöde. Säkerställer man det här flödet fungerar avvisningen. Men väljer man en rörtyp där innertjockleken är väldigt smal eller där kopplingarna mellan rördelarna är begränsande exempel, exempelvis PEX-slang, då finns risk för nedisad utedel i och med att energin vid avfrostning är för liten i förhållande till vad man behöver för en avfrostning.

Det är en fördel att gå upp en rördimension om det är möjligt.

4. För lite tillgänglig volym vid avfrostningstillfället

Energi vid avfrostning är A och O. Om du har en luftvattenvärmepump behöver du ha volym i värmesystemet.

– Våra villavärmepumpar har färdiga beredare för innedelarna med styrenhet, elpatron, slingtank, växelventil och en liten ackumulatortank. Det finns olika varianter för olika typer av förutsättningar, säger Jesper Ekström.

På en större fastighetsanläggning, behöver man komplettera med en ackumulatortank så att när det är dags för avfrostning – då kan utedelen hämta flödet från värmevattnet i den.

5. Låga systemtemperaturer

Finns inte tillräckligt med energi i systemet blir det svårt att avfrosta. Är det exempel ett välisolerat hus med låg värmekurva, relativt stor utedel och liten volym i systemet så kan man få problem vid avfrostning. Den röda tråden är att det måste finnas erforderlig energi vid avfrostning.

Läs också:
Den här lådan till värmepumpen då Roland, är den okej?

Bonustips: Uppdaterar mjukvaran på din värmepump regelbundet

Tillverkarna förfinar och utvecklar mjukvaran kontinuerligt, det kan skapa bättre förutsättningar för god avfrostning trots att man inte har checkat i alla boxar för optimal anläggning i tipsen ovan.