Logga in

Konkursdrabbad företagare: ”Vi drog i handbromsen direkt när ryktet spreds”

Publicerad
9 dec 2024, 09:59

Bland de drabbade när Northvolts dotterbolag gått i konkurs finns entreprenörer och leverantörer i installationsbranschen – med fordringar på upp emot 100 miljoner kronor. ”Jag lider med dem som kämpat livet ur sig därute och förlorat flera års vinster”, säger en företagare. 

Läs också:
Åtal mot Northvolt för utnyttjande av indiska VVS-montörer

Läs också:
Ventmontör föll från tak på Northvolt

När Northvolt Ett Expansion AB gick i konkurs 8 oktober uppskattades skulderna till cirka tre miljarder kronor. Men efter en färsk konkursbouppteckning visade det sig handla om 6,9 miljarder kronor. Även moderbolaget Northvolt är i djup kris och ska gå igenom en rekonstruktion i USA för att undvika konkurs.

Norhtvolt Ett Expansion har skulder på drygt två miljarder till byggföretagen, störst fordran – 429 miljoner kronor – har Luleåbaserade  byggföretaget Titan bygg (T-konstruktion AB). 

Bland borgenärerna finns ett flertal installatörsföretag, med krav på upp till 100 miljoner kronor enligt konkursbouppteckningen. Till dem med fordringar på mångmiljonbelopp hör Eitech/Eitech Special Projects, som ingår i Vincigruppen med varumärket Actemium.

Dessutom finns ett antal leverantörer, konsulter och övriga i branschen med stora fordringar Bland dessa finns Schneider Electric, Install Infra i norr, Trane Sweden (värme, ventilation, luftkonditionering), Camfill (filter) samt ABB Oy (svenska filialen) och Sweco och Skellefteå kraft. 

”Vi har inte drabbats så hårt men det är klart att det är sura pengar. Jag hade hellre skänkt pengarna till en fotbollsförening, köpt en ny bil eller vad som helst.”

När ryktet började gå i regionen under sommaren om att företag som jobbat för Northvolt inte fått betalt gick telefonerna varma, berättar en företagare i installationsbranschen som gjort mindre entreprenader på fabriken. Företagaren säger att han vill vara anonym eftersom han inte kan amerikansk juridik och inte vet vad han får säga och inte.

– Det spreds extremt fort, vi drog i handbromsen direkt och de flesta var ute därifrån på tre dagar. Vi har inte drabbats så hårt men det är klart att det är sura pengar. Jag hade hellre skänkt pengarna till en fotbollsförening, köpt en ny bil eller vad som helst, säger han.

Har det drabbat ert företag hårt?

– Nej, men det är klart att marknaden kommer att krympa på grund av det här. Blir folk utan jobb kommer de inte att ha råd att renovera och bygga hemma. Vi har inte tagit stora risker och bara gjort mindre entreprenader på fabriken eftersom vi visste att beställarna levde på lånade pengar. Men jag lider med dem som kämpat livet ur sig därute och fortsatt med det till slutet och förlorat flera års vinster.

Har ni lika mycket jobb som tidigare?

– Jo än så länge.  Men vi märker att grossister och leverantörer ställer frågor som tyder på att de är oroliga för vilka som har stora fordringar på Northvolt.  Vi är helt öppna med hur det ser ut för vår del för att inte skapa oro.

Läs också:
Polisanmäld byggare i konkurs – skyldiga Bravida miljoner

Installatörsföretagen har tillsammans med Byggföretagen och Skellefteå kommun ordnat informationsmöten för de berörda företagen.

– Det har varit mycket oro och upprördhet i rummet. Med tanke på de övriga skulderna ser det inte ljust ut för våra medlemsföretag att få betalt, säger Sverre Sintorn, Installatörsföretagens företagsrådgivare i regionen.

Vad kommer detta att få för konsekvenser för företagen?

– Vi har inte fått några signaler om att de uppstått arbetsbrist, man har flyttat över personalen till andra projekt, men det kanske är för tidigt att slå fast.