Kan man verkligen bara täta hålet som besiktaren sa?
Är det en bra idé att lösa problemet på bilden genom att flytspackla en klack och täta underifrån? Vi lät VVS-gurun Mattias Wirdéus ge en expertkommentar. Han är tydlig med vad som är det enda rätta.
Robin Andersson köpte ett hus med ett tillbyggt badrum där golvvärmerören sticker upp genom ett hål i golvet. Han tog dit en besiktare via hemförsäkringen som tyckte att det är väl ”bara att täta det där hålet så är nog allt bra”.
Läs mer om Robins vvs-problem här
”INTE så lyckat att bygga igen och gömma spektaklet”
mer vvs-fusk
”Säljaren sa absolut inte att de hade dragit rören High Chaparall”
Robin Andersson funderar på en lösning där man tätar underifrån och flytspacklar en klack, 5 cm ungefär, som tätar upp runt rören. Sedan lägga ett svagt fall utåt på flytspacklingen så att eventuellt läckage inte rinner mot vägg samt pensla på tätskikt som överlappar upp mot vägg. Och bygga en låda med öppning nertill för eventuellt vatten att rinna ut samt en inspektionslucka.
Men vad tycker VVS-experten Mattias Wirdéus, som är sakkunnig rådgivare på VVSYN?
– Det går inte att få en fackmässig tätning av hålet i golvet om man tänker bygga upp en sarg på 50 millimeter med flytspackel och därefter pensla på tätskikt. Täta underifrån som han beskriver går inte heller att göra. Det befintliga tätskiktet ligger (förhoppningsvis) under klinkergolvet, det tätskiktet kommer inte gå upp mot den tänkta sargen och få rätt övergång till det nya tätskiktet, säger Mattias Wirdéus.
Att bygga en klack där rören kommer upp ifrån var vanligt förr, men är inte en godkänd lösning, det strider mot branschreglerna, understryker Mattias Wirdéus.
– Det enda rätta om golvvärmeshunten och pumpen måste vara placerade på samma plats som i dag är att montera dem i en prefabricerad konstruktion, till exempel ett fördelarskåp, monterat efter tillverkarens dokumenterade anvisningar.
Han förklarar att värmeledningarna i stål och golvvärmerören kan byggas in i en ny vägg. Enligt branschreglerna finns det inga krav på placering av fogar på värmeledningar. Värmeledningarna på bilden som är i stål behöver förlängas för att räcka in i ett fördelarskåp.
– Givetvis behöver ventilerna på stålrören monteras bort innan rörledningarna förlängs. För att montering och installation av ett fördelarskåp ska vara fackmässigt utfört krävs också rätt förutsättningar.
Läs också:
Vem har ansvaret vid ett fuskrenoverat badrum?
Mattias Wirdéus tipsar om att Säker Vatten beskriver i sin handling Byggtekniska förutsättningar vad som krävs vid montering och installation av ett fördelarskåp.
– Om man bestämmer sig att montera ett fördelarskåp för golvvärmens komponenter, och bygger en ny vägg runt fördelarskåpet blir det dessvärre en stor ombyggnation av badrummet. Nytt tätskikt kommer sannolikt behövas i hela badrummet, om det går att göra en delreparation av tätskiktet för en ny vägg vid ett fördelarskåp kan endast en tätskiktsleverantör avgöra.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen