Logga in

Kan ett nytt borrhål påverka grannens befintliga hål?

Publicerad
19 dec 2024, 08:44

Vi ska borra på en liten tomt där andra tomter ligger nära. Nu klagar grannen som har ett eget hål och är orolig. Energiexperten Tove Jensen berättar vilka avstånd som funkar – och har en lösning om det blir för snävt.

Fråga: Vi ska installera och borra för bergvärme hos en kund och har stött på patrull från en granne. Hittills har vi borrat på stora ytor men här är tomterna är ganska små, runt 500 kvadratmeter, och grannen har ett eget borrhål som han är rädd ska påverkas. Vi trodde det var lugnt för vi har planerat att lägga hålet 15–17 meter från hans. Men vad gäller egentligen?

Läs också:
”Snåla på borrhålet är det dummaste du kan göra”

Läs också:
Hur vanligt är det med permafrost i borrhålet?

Svar: Det här är en fråga som många stöter på och som inte sällan leder till diskussioner mellan grannar. I detta fall skulle jag säga att grannen har rätt i att hans bergvärmeanläggning kan påverkas och få försämrad effektivitet. Generellt brukar man säga att man ska ha minst 20 meter mellan borrhål för att de inte ska påverka varandra. Men är det små tomter och svårt att få till 20 meter mellan borrhålen finns en lösning som skulle kunna fungera. Om man vinklar borrhålet bort ifrån grannens hål så brukar det inte vara något problem, energimässigt,  att borrhålets mynning (vid markytan) är närmare än 20 meter från grannens, eftersom själva borrhålet sedan går bortåt. Där energin från berget plockas upp blir det då mer än 20 meter bort.

Bergvärme plockar energi/värme ur marken vilket innebär att marken runt borrhålet kyls ner. Men under sommarhalvåret när inte bergvärmen används lika intensivt kan berggrunden återladda borrhålen. Det nedkylda området får värme från omkringliggande berggrund. På årsbasis kan man säga att borrhål är ungefär samma temperatur som årsmedeltemperaturen för orten vid början av värmesäsongen och något kallare i slutet av värmesäsongen.

Läs också:
5 tips för att undvika – och bli av med – permafrost i borrhålet

Men om man placerar borrhål för nära varandra eller om man plockar ut för mycket energi ur ett borrhål är risken att man kyler ner ett så stort område att återladdningen på sommaren inte blir tillräcklig och därmed sänks temperaturen på berggrunden runt borrhålet år efter år. En sänkt temperatur i borrhålen innebär sämre effektivitet på bergvärmeanläggningen.

Tove Jensen, VVS-konsult, energifrågor, Aktea