Logga in

”Jag har tappat räkningen på hur många sviktande vägghängda toaletter jag sett” 

Publicerad
4 dec 2024, 11:20

Bara ett fåtal gör rätt med vägghängd WC, säger VVS-montören Birger Vuorinen, som är trött på fusk med bara gips eller OSB. Men hur tycker han att det ska gå till – och vad säger reglerna?

I ett inlägg på Facebook skriver du att det är ett jätteproblem att det fuskas med monteringen av vägghängda toalettstolar, som leder till att de sviktar. Hur ofta stöter du på det problemet?

– Jag har tappat räkningen. Enligt föreskrifterna från 80-talet fanns det bara två sätt att göra rätt. Men nu hittar folk på alla möjliga egna lösningar. Det ska vara 20 millimeter plyfa och gips eller två gånger 12 millimeter plyfa – tillsammans 24 millimeter – och gips framför fixturen. Inget annat.

Expertfrågan
Ska jag avråda från vägghängd WC?

Läs också:
Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

Du är också irriterad över lådor runt vägghängda toaletter. Vad är problemet?

– Många väljer att sätta en stor låda bakom fixturen, med lock på, som i bästa fall bara är fastsatt med silikon, men är det fastbyggt måste man göra hål i locket för att komma åt den. Även om stålramen brukar vara stabil behöver man plyfa utanpå för att hindra sviktningar, men det struntar många i.

Vems är felet, snickarens eller montörens?

– Det kan vara både och. Men man kan få ta på sig smällen för saker som andra har gjort fel, därför fotar jag alla mina jobb, både före och efter. Numera tänker folk mer på att det ska vara snyggt än på funktionaliteten och då blir det problem.

Men vad säger egentligen reglerna när det gäller inklädnadsmetarialet framför fixturen? Vi bollar frågan vidare till Christian Pettersson, teknisk rådgivare och utbildare på BKR:

Läs också:
Ny vägghängd toa – inget vatten innanför tätskiktet

– Det finns inga regler om vad man ska använda. Oftast är det byggare som bygger in lådan och nu använder många Lux, cementbeklädda frigolitskivor som är färdiga med hål och allt så då blir det ett ickeproblem, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att väggen klarar häveffekten som uppstår när man sätter sig på toaletten och då kan det bli för klent om man bara har en enkelskiva.