Instalco varslar 100 anställda och gör sig av med åtta bolag
Det gnisslar i ekonomin hos den snabbväxande installationsjätten Instalco. Nu gör sig koncernen av med både egna anställda och en rad dotterbolag för att få ordning på siffrorna.
Bolaget, som firar tioårsjubileum, har växt snabbt genom bland annat förvärv av lönsamma företag och har i stort sett tripplat sin omsättning de senaste fem åren. Men nu går det tyngre och på måndagskvällen presenterades ett nytt sparpaket. Redan tidigare under året har man skurit ned genom bland annat omorganisationer och uppsägningar. Det har inte räckt för att förbättra resultaten tillräckligt. Vd:n Robin Boheman är inte nöjd med utvecklingen under 2024 och går nu vidare med nya åtgärder för att öka lönsamheten.
Intervju med grundaren och vd:
”Vi kommer att köpa 150 bolag till”
Kartläggning:
Här är de 30 största företagen i branschen
De består i att varsla cirka 110 medarbetare, avsluta uppdragen för runt 100 personer i den inhyrda personalen och att göra sig av med åtta dotterbolag som anses prestera för dåligt. Bolagen ska bort genom sammanslagningar och nedstängningar. De har tillsammans stått för 250 miljoner i omsättning mellan januari och november i år och har gått back ungefär 30 miljoner totalt.
Sparprogrammet innebär stora engångskostnader. Enligt Instalco handlar det om utgifter på 90 miljoner under årets sista kvartal, 65 miljoner i direkta kostnader och 25 miljoner som försvinner i form av nedskrivningar i immateriella tillgångar. Fredrik Trahn, kommunikations- och hållbarhetschef på Instalco säger att marknaden är tuff just nu och att det tagit längre tid än väntat innan vändningen i ekonomin och innan byggbranschen kommer igång.
– Vi har kämpat enormt mycket för att stötta våra dotterbolag. Vi ligger väldigt nära och coachar och hjälper dem, speciellt de som går lite sämre i den typen av marknad som är nu, säger han.
Men varför dumpar ni dem när de har det tufft då?
– Jag skulle inte säga att vi dumpar dem. Vi har alltid haft fusioner som verktyg där vi tyckt att små bolag kanske passar bättre i ett annat Instalcobolag än att vara själva. Fusion är inte så dramatiskt, i något enstaka fall kanske det handlar om avveckling eller nedstängning, men det är för företagets bästa. Inte ens Instalco har råd att pytsa ut hur mycket pengar som helst.
Vilka bolag är det som försvinner?
– Vi brukar aldrig kommentera våra enskilda dotterbolag, men det är en mix från alla discipliner och alla våra tre länder: Sverige, Norge och Finland. Det är så klart tråkigt att vi behöver göra det men vi måste vända på varje sten och jobba med alla förbättringsåtgärder vi kan för att hantera marknadsläget.
Ni gör er av med personal också, varför?
– Vi har alltid en ganska stor andel inhyrda just för att vi ska kunna parera marknadssvängningar. Inhyrd personal är lättare att plocka in snabbt och säga upp snabbt. Vi har avslutat ungefär 100 inhyrda och tvingats lägga varsel för ungefär lika många egna anställda.
Var finns den här personalen?
– Det är en spridning i alla våra discipliner och i alla tre länder. Nu har vi tur att vi jobbar i en bransch där det på lång sikt är brist på arbetskraft och nu är det här varsel, men skulle det bli uppsägningar kan vi ofta erbjuda jobb i andra Instalcobolag.
Det här innebär kostnader för er, vad består de i?
– Det är sådant som är förknippat med fusioner och nedläggningar, administrativa kostnader som kommer vid sådana åtgärder innan man är klar med lokaler och övriga saker. Det är inte roligt men vi gör det här för att bygga en starkare marginal för framtiden. Vi anpassar oss till marknadsläget.
Hur skulle du beskriva marknadsläget nu?
– Alla i vår bransch tycker nog att det har tagit lite längre tid än man tidigare trott innan vändningen kommer. Installation ligger ju sent i cykeln, men vi ser positiva signaler på marknaden. Det är fortsatt tufft men vi hoppas förstås som alla att marknaden ska återhämta sig snabbt med räntesänkningar och annat.
Hur ser ni på det kommande året?
– Det är väldigt svårt att säga, vi gör allt för att vara snabbfotade och parera och anpassa oss till läget. På sikt finns ett enormt behov av installationer, av el och VS och ventilation. Efterfrågan finns. Men det är svårt att göra en exakt bedömning av när vändningen kommer. Vi kan bara förbereda oss för att vara snabba på bollen.
Räcker de här besparingarna eller kommer det fler?
– Det här räcker förhoppningsvis för oss, även om det är svårt att sia om framtiden.
Lista:
5 saker som gör ett bolag intressant för Instalco
Ni beskriver en exponering mot Northvolt på 60 miljoner som ni riskerar att förlora, vilka pengar är det?
– Det är obetalda fakturor. Vi kan lika lite som någon annan säga vad som kan hända med dem. Men vi har viss verksamhet som vi tror att de inte klarar sig utan och vi har en nära dialog med Northvolt.
Instalco
Bolaget grundades 2014 av Per Sjöstrand, som i dag är styrelseordförande. Robin Boheman anställdes som förvärvschef och är numera vd.
I april i år ingick 135 bolag i koncernen. De finns i Sverige, Finland och Norge.
Omsättning i miljarder kronor de senaste fem åren:
2023: 14,3 (Resultat 899)
2022: 12,1 (Resultat 784)
2021: 8,9 (Resultat 722)
2020: 7,1 (Resultat 604)
2019: 5,7 (Resultat 492)
Källa: Instalco
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen