Hur får jag renare värmevatten i värmepumpsanläggningen?
Smutsigt värmevatten påverkar anläggningen negativt och kan få värmepumpen att larma. Magnetitfilter är en bra grej och här tipsar Jesper Ekström på Nibe om fyra ytterligare faktorer att se över.
När värmepumpen visar högtryckslarm så är det ett flödesproblem som ofta har sin orsak i smutsig systemmedia, alltså vattnet i radiatorerna och/eller golvvärmen, säger Jesper Ekström som är teknisk säljare på Nibe.
Läs också:
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet
Läs också:
”Magnetitfilter ingen magisk tablett”
– Ren systemmedia medför längre livslängd på värmepumpen samtidigt som det minskar kundens energinota vilket alla tjänar på.
Här listar han fyra faktorer kring hur man kan påverka systemkvaliteten i en större fastighet med en befintlig värmepumpsanläggning. Samma princip gäller för villor.
1. Gör ett vattenprov på vattnet i radiatorerna/golvvärmen
Det kostar cirka 2 500 kronor, men det ger en bra bild av vilka egenskaper vattnet har.
I Sverige har vi väldigt god kvalitet på vårt dricksvatten, men det är inte en optimal systemmedia i och med halten av syrgas, vattnets konduktivitet och andra egenskaper som kan påverka anläggningen negativt.
Har man inte ett magnetitfilter i dag är det alltid bra att komplettera med det för att få bort magnetit från sitt värmesystem.
Till en villa räcker det ofta att lufta systemet på högpunkt för att få bort oönskat syre från sitt värmesystem. Men till en större anläggning kan det krävas mikrobubbelavskiljare eller vakuumavgasare. I vissa specialfall kan man till och med behöva mer avancerade produkter för att få bort det sista.
Genom att ta vattenprov både före och efter sina åtgärder med vattenrening säkerställer man bra funktion på sitt värmevatten.
2. Kontrollera expansionskärlet och kolla förtrycket.
Rätt inställt förtryck minimerar risken för driftstörningar, annars kan man till exempel få luft i systemet och då syresätts värmevattnet hela tiden.
Vilket förtryck ska man ha då? Systemhöjden i m / 10 = förtrycket i bar
På denna höjd ska minst 0,2 läggas till.
Sen bör man fylla på systemet med ett påfyllnadstryck på 0,3 bar.
Läs också:
”I dag klarar inte cirkulationspumparna av magnetiten”
3. Fundera kring förutsättningarna i fastigheten, systemtemperaturer och rördragningen
En viktig sak är att kontrollera hur mycket icke diffusionstätt material det finns. Icke diffusionstätt material minskar chanserna att få bort syret.
4. Se över värdet på hetgas minus kondensor
Gärna före och efter dina åtgärder för att rena systemmediat. Bör ligga på cirka 20–25 grader.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen