Vattenlås: Så avgör du om det är under- eller övertryck
Att ansluta ett vattenlås till ett ventilationsaggregat på rätt sätt kan vara svårt. Här ger VVS-experten Mattias Wirdéus fem råd. Känner du till boll- och pappersknepen?
Enligt Richard Olsson på Swegon som ofta driftstestar ventilationsanläggningar är vattenlåsen i nio av tio fall felinstallerade. Men när han visar rörmokarna Swegons monteringsanvisningar brukar poletten trilla ner.
Läs artikeln med richard olsson
Vattenlås-missen nästan alla rörmokare gör
Mer ventilationsfel
”Man sätter in saker i kanalsystemet som inte hör hemma där”
Finns det några andra handfasta råd? Vi frågade VVS-experten Mattias Wirdéus på VVSYN. Även om man inte har studerat ventilation i detalj ska förståelsen för närbesläktade yrken finnas, säger han och ger här sina bästa tips:
1. Olika utformning
VVS-montören måste först och främst veta om det är över- eller undertryck från ventilationsaggregatets kondensavlopp. Vattenlåsets utformning skiljer sig åt beroende vilket tryck det är. När det är undertryck används vanligtvis ett vattenlås med boll. Vid övertryck ingen boll och vattenlåset behöver fyllas med vatten vid övertryck.
2. Sugande eller tryckande fläkt?
För att ta reda på om det är över- eller undertryck från ett icke driftsatt aggregat behöver man veta om det är sugande eller tryckande fläkt där anslutningen finns för kondensavloppet. Utan erfarenhet inom ventilation är detta svårt att veta, man måste ta till tillverkarens anvisningar.
3. Håll koll på höjden
Swegon och andra tillverkares illustrationer beskriver vilken höjd som krävs på vattenlåset, från aggregatets avrinningsnivå till vattenlåsets avrinningsnivå. Det kan också lätt bli fel även om man vet att det är över- eller undertryck vid kondensanslutningen. Höjden på vattenlåset beror på trycket i Pa i den sektion av aggregatet som ska tömmas på kondensvatten.
4. Hitta en röd tråd
Men utgå inte bara från en enda tillverkares anvisningar om det saknas monteringsanvisningar, använd också andra leverantörers beskrivningar av produkterna för att hitta en röd tråd och en lösning för en fackmässig installation.
Läs också:
Quiz: Vad vet du om ventilation?
5. Ta hjälp av ett papper
Mattias Wirdéus tipsar också om en video från IV Produkt som berättar att man kan kontrollera om dräneringsröret har under- eller övertryck med hjälp av ett papper. Vid undertryck sugs pappret mot röret, vid övertryck fladdrar pappret bort från röret.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen