Logga in

Vattenlås-missen nästan alla rörmokare gör

Publicerad
11 nov 2024, 05:00
| Uppdaterad
8 nov 2024

Det blir fel nio gånger av tio gånger när en VVS-montör ska installera ett vattenlås i samband med ventilation, säger kylteknikern Richard Olsson på Swegon. Har du koll på när det ska vara installation för över- respektive undertryck?

Richard Olsson som är kyltekniker på Swegon bidrar med denna bild i Ventilationare utan gränser och konstaterar att så här kan det se ut när en rörmokare försöker övervinna fysikens lagar.

Här får du guidning i frågan
Vattenlås: Så avgör du om det är under- eller övertryck

Läs också:
Ventilationsexpert: ”Villaköpare blir grundlurade”

Vatten kan inte rinna uppåt. Foto: Richard Olsson

På bilden syns ett vattenlås till ett luftbehandlingsaggregat med batterivärmeväxlare, vilket ger kondensutfällning. Och när man installerar ett vattenlås i samband med ventilation blir det ju luft med i bilden, säger Richard Olsson och förklarar:

– Beroende på var i systemet man ska ansluta ett vattenlås måste man först förvissa sig om det kommer att utsättas för övertryck eller undertryck. Det avgör installationssättet.

Han skickar Swegons installationsanvisning för vattenlås till VVS-Forum för att förtydliga. Illustrationen visar hur det ska gå till vid över- respektive undertryck.

– Men man kan ju vända på det här och i nio av tio fall blir det fel, säger Richard Olsson som ofta åker ut och driftstestar anläggningar hos kunder och ser förväxlingen.

I det här fallet borde rörmokaren ha följt instruktion för punkt nr 2: Anslutning av vattenlås vid undertryck.

– Många rörmokare jag har visat den för anser att anvisningen är väldigt tydlig och de får en aha-upplevelse och förstår varför de har gjort tvärtom. 

Men Richard Olsson medger att om aggregatet inte är driftsatt kan det var svårt för en VVS-montör utan kunskap om ventilation att veta om det är övertryck eller undertryck, själv ”ser” han det på anläggningen. Men han uppmanar de som är osäkra att fråga.

– Det blir ofta diskussioner i de här sammanhangen vem ansvaret ligger på, men i entreprenader faller det oftast under rör.

Problemet i den här bilden är dock inte bara att VVS-montören har missat det här med undertryck/övertryck …

– Det kanske grövsta felet här är att den som har installerat tror att vatten kan rinna uppåt.

Vattenlåset sitter direkt mot kondensanslutningen och därefter går det ner i en 90-graderssväng åt sidan, sedan en 90-graderssväng – uppåt. 

Läs också:
Quiz: Vad vet du om ventilation?

– Vatten kan ju aldrig rinna uppåt. Den här lösningen skulle ha resulterat i att tråget hade blivit överfyllt, vatten runnit över och ut i fläktkammaren med allt vad det skulle innebära.