Logga in

Värmepumpsprofilens vädjan: ”Skänk en timlön – eller en halv”

Publicerad
4 nov 2024, 05:00
| Uppdaterad
1 nov 2024

Efter fotskadan har värmepumpsteknikern Eva Rosqvist drabbats av en ännu värre smäll: ett cancerbesked. Nu använder hon Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser, som hon startade, för en insamling.

Hur mår du, Eva?

– Det är en jävla sjukdom, jag blev tagen på sängen av detta. Just nu är jag trött av behandlingen men jag mår bra. Jag vet ju inte vad som har hänt under behandlingen, det får jag veta om någon vecka. 

Mer om eva rosqvist
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Du har startat en insamling till cancerforskning i Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser, berätta om den.

– Att samla in pengar är jätteviktigt och det här är en stor bransch. Om alla skänker en timlön, eller till och med en halv, till Cancerfonden skulle vi få in mycket pengar. Tarmcancer som jag har fått kan drabba vem som helst. På Vårdcentralen klassar man det som en ”gammelmanssjukdom”, men den yngsta i en Facebookgrupp jag är med i för tarmcancersjuka är bara 31 år.

Hur går det med insamlingen?

– Jag har satt en miljon som mål och det är långt kvar dit. Just nu har vi fått in 7 200 kronor. Men alla pengar gör skillnad.

Kan du jobba något med värmepumpar nu?

– Jag skadade ju foten förra vintern under ett värmepumpsjobb och blev placerad till kontoret där jag bland annat har jobbat med att beställa grejer. Men just nu är jag helt sjukskriven.

Läs också:
”Ta det lugnt – skit i klockan”

Hur ser du på framtiden?

– Det här är inget som tar död på mig, jag kommer att kämpa på så länge det går. Men jag skullle vilja säga till alla branschen att försöka ta sig tiden att äta ordentligt. Det är ett stressigt yrke och det blir lätt mycket processade halvfabrikat och sådant som kan leda till cancer. Och sök vård om ni får problem med magen och stå på er.

Rekommenderade artiklar

”Självfallet vill vi få in så många kvinnor som möjligt”

Myndighet sågar kyl- och värmepumputbildning

Energismarta studenthus invigda

Nytänk belönades

Spjutspetshus invigdes i Göteborg

I närvaro av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S) invigdes i dag i Göteborg ett experimenthus för framtidens boende. I huset bor och lever studenter och gästforskare samtidigt som forskning pågår dygnet runt.

Proffsakademi sprids i Norden

”Bergvärme med solceller effektivast”

En kombination av bergvärmepump och solcellssystem är det mest effektiva alternativet för solenergi. Det visar en ny studie av Richard Thygesen, forskare vid Mälardalens högskola (MDH), enligt ett pressmeddelande.

Kompetensbrist tvingar kylbranschen hitta alternativ

NORDBYGG 2016. För varje år växer underskottet av kyl- och värmepumptekniker. Cirka 200 utbildas varje år, men behovet är 350, på sikt minst det dubbla. Det sa Marcus Andersson, rektor och vd för Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) under ett seminarium på Nordbygg.

Konvertering från fjärrvärme till värmepump utreds

För något drygt år sedan konverterade Akademiska Hus värme- och kylförsörjningen till Kungliga tekniska högskolans campusområde från fjärrvärme/fjärrkyla till värmepump. Nu ska forskare vid KTH ta reda på konsekvenserna med bytet, såväl ekonomiskt som klimatmässigt, uppger forskningsprogrammet E2B2 i ett nyhetsbrev.

YH har beviljat start av nya utbildningar hos IUC

Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) har av Yrkeshögskolemyndigheten (YH) beviljats ny start av utbildningarna installationsingenjör och kyl- och värmepumptekniker i Stockholm och Göteborg hösten 2012. Därmed fick IUC fyra av fem sökta utbildningar.