Vad bör jag tänka på inför en samverkansentreprenad?
Installatören har fått ett erbjudande om att delta i en samverkansentreprenad men är osäker på vad det innebär. Juristen Hanna Schöld listar fem faktorer som man bör ha koll på innan man skriver under.
Juristen svarar:
Får jag rätta en felskrivning i mitt anbud?
juristen svarar:
Jag vill återkalla min offert – får jag det?
Fråga: Mitt företag har fått en fråga om att gå in i en samverkansentreprenad. Jag är van vid att arbeta i ”vanliga” entreprenader på AB 04 eller ABT 06. Är det något särskilt jag bör tänka på när det gäller samverkan?
Svar: Den här frågan skulle behöva ett omfattande svar, vilket tyvärr inte går att ge på utrymmet som finns att tillgå här. Jag kan dock nämna några av de viktiga bitarna att tänka på.
1.Det finns ingen enhetlig definition av vad en samverkansentreprenad är och det är extra viktigt att du läser avtalet noga och sätter dig in i vad avtalet innebär, innan du skriver på något.
2. Ofta kommer entreprenören in tidigt i projektet (”fas 1”) och biträder beställaren med projektering, tidsplanering, kostnadskalkylering och riskinventering. Denna fas regleras normalt sett av ABK 09 och är tjänstemannatung – Se framför allt till att du har rätt bemanning och tillräckliga resurser.
3. Själva utförandet av entreprenaden brukar kallas ”fas 2” och regleras ofta av AB 04/ABT 06. AB 04/AB 06 är skrivna för entreprenader till fast pris, men samverkan utförs sällan till fast pris. Det gör att stora och viktiga delar för din entreprenad måste regleras i ert specifika avtal – Se till att läsa avtalet mycket noga! Ofta finns ekonomiska incitamentsmodeller där ersättningen är baserad på löpande räkning i kombination med bonusar respektive ”straff”.
4. Ersättningsklausulerna är ofta långa och komplicerade. Du bör provräkna vad som exempelvis händer om det blir mycket ÄTA, hinder eller liknande i entreprenaden för att se att du förstår och kan acceptera ersättningsmodellen.
5. Att gå in i en samverkansentreprenad direkt i fas 2 utan att ha varit med i fas 1 kan vara mycket riskfyllt!
Är ditt företag medlem i Installatörsföretagen är du välkommen att kontakta våra entreprenadjurister för rådgivning utifrån just ditt fall.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen