Spelar det någon roll om man sätter cirkulationspumpen på tillopp eller returen?
Jag skulle vilja ha pump och shunt i källartaket och golvvärmefördelare på bottenplan. Jag tycker installationen blir snyggare med pump på retur, är det okej? VVS-experten Mattias Wirdéus vägleder och nämner en väldigt viktig sak att tänka på.
Det låter som att du tänkt göra en egentillverkad temperaturstyrd shuntkoppling (styrventil och cirkulationspump) till din golvvärmefördelare. För cirkulationen till golvvärmeslingorna har det ingen betydelse om cirkulationspumpen sitter på tillopp eller retur, det viktigaste är att cirkulationspumpen alltid har värmevatten att cirkulera oavsett värmebehov.
Läs också:
Beror stoppet i avloppet på de två 90-gradersböjarna?
Läs också:
Kan jag använda billiga ståldelar i stället för dyra mässingsdelar i värmeinstallationer?
Vid en fabriksgjord shuntgrupp rekommenderar jag att du kontaktar tillverkaren för att se vilka möjligheter som finns för att flytta cirkulationspumpen, risken finns annars att styrventilens funktion påverkas, men även att garantier inte gäller.
En väldigt viktig sak att tänka på om cirkulationspumpen monteras på returen är var expansionskärlet är anslutet – vilket ofta är på returen närmast värmeproduktionen. Ett expansionskärl ska aldrig vara anslutet efter cirkulationspumpens trycksida. Det dynamiska trycket (pumptrycket) påverkas kraftigt vid en sån placering.
Läs också:
Är en underdimensionerad värmepump som ”slavar i underläge” bättre än en större?
Risken är stor att det blir undertryck längst bort/högst upp i värmesystemet och att luft sugs in där. Automatiska flottöravluftare tar ofta in luft vid undertryck och när cirkulationspumpen är placerad på returen, risken ökar även med diffusion (syretillförsel) genom rör och presskopplingar vid undertryck.
Mattias Wirdéus, sakkunnig rådgivare yrkesutbildning; branschprov och validering, VVS-branschens yrkesnämnd, VVSYN
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen