Logga in

Sex sätt att bli av med radon

Publicerad
4 nov 2024, 05:00
| Uppdaterad
1 nov 2024

Att täta sprickor och otätheter i husets grundkonstruktion är steg ett när det gäller att skydda sig från markradon. Det är ett av tipsen från radonexperten Anders Strömberg på Bjerking.

Ventilationssystemet kan suga in radon i bostaden
”Den mekaniska frånluften är en riskfaktor”

Testa i vårt quiz
Quiz: Vad vet du om ventilation?

1. Öka luftomsättningen genom ventilation. I enklare fall kan det räcka med ett frånluftssystem, men ofta krävs ett FTX-system med fläktstyrd till- och frånluft så att man undviker undertryck.

2. Täta grunden så att inte radongas kommer in därifrån. Täta också runt golvluckor, avlopps- och rensbrunnar, rörgenomföringar för serviceledningar, vid vattenledningsrör och sprickor i byggnaden.

3. Om tätning inte räcker, kan man installera en radonsug som skapar undertryck under huset så att luften inte sugs ut i byggnaden.

4. En radonbrunn fungerar ofta bra om huset är byggt på grus eller grovsand. Radonbrunnen ligger en bit bort från huset och suger bort luften från jorden.

5. Radonhaltigt vatten kan renas genom en radonavskiljare, hur stor och effektiv avskiljare man behöver beror på hur mycket radon det finns i vattnet.

6. Se till att bostaden inte har undertryck – undertrycket gör att radon lättare sugs in, vilket ökar radonhalten.

Installatören missade bland annat att montera en tryckmätare
Kunden fick själv ställa in radonavskiljaren