Logga in

Rörfirma med 47 anställda i konkurs: ”Det blev en dålig cocktail av alltihop”

Publicerad
28 nov 2024, 05:00
| Uppdaterad
27 nov 2024

Sedan i somras har det tungt skuldsatta företaget kämpat i rekonstruktion. Till slut gav man upp och den stora personalstyrkan blir av med jobben. Ett av flera skäl till kollapsen är en stor summa pengar som inte gick att få in. 

Mattias Wallin tog över Rörfokus Gävle i början av 2010-talet och företaget gick bra i många år. Men nu är det över.

Läs också:
“Den tidigare ägaren hade en väldig otur”

Läs också:
”Jag känner en sådan skuld mot mina anställda”

– Det är tråkigt att säga farväl till den här verksamheten som vi pysslat med i tretton år och kollegor som varit med lika länge, säger han dagen efter att han lämnat in, och fått igenom, konkursansökan hos tingsrätten. 

Han äger en koncern med fyra bolag där Rörfokus Gävle ingått. Ett annat är fastighetsbolaget Trebo, som också är illa ute och under rekonstruktion just nu. 

– Vi har byggt fastigheter åt vårt fastighetsbolag och det har skapat skulder under tio års tid som fastighetsbolaget skulle behöva betala, men de i sin tur har inte kunnat sälja fastigheter för att frigöra likvid, det blev ett låst läge, säger Mattias Wallin.

Trebo har haft skulder på närmare 35 miljoner till Rörfokus och när de pengarna inte funnits så har det ställt till det ordentligt för rörfirman. När den gick in i rekonstruktion i juni fanns det fordringar på 53 miljoner som i slutändan inte gick att betala. Huvudorsaken är att rörföretaget inte kunde få in sina miljoner från fastighetsbolaget, men även andra delar av verksamheten har tappat inkomster samtidigt som allt blivit dyrare att köpa in.

Fram till 2021 hade man massor av jobb och åren innan hade omsättningen mångdubblats. Men när inflationen satte fart samtidigt som huspriserna sjönk och byggsektorn tvärstannade började de allvarliga problemen. Omsättningen låg på 145 miljoner 2021 och var nere på 93 miljoner förra året. Då noterades en förlust på 8 miljoner.

– Vi har byggt mycket åt oss själva och det blev ohållbart. Pengar som vi skulle ha som backup och trygghet har vi satsat på tillgångar eftersom de genererar värden som man kan sälja i värsta fall. Men det blev tillgångar, fastigheter, som ingen vill köpa med högre priser och sämre ränta. Det blev en dålig cocktail av alltihop, säger Mattias Wallin.

Rörfokus Gävle AB var högst rankat i installationsbranschen av alla Dagens Industris gasellföretag 2016. Foto: Privat.

När fastighetsaffärerna gick i stå försökte företaget skifta fokus till VVS-uppdrag åt externa kunder. Mot slutet stod service och entreprenad åt andra för runt hälften av omsättningen. 

Samtidigt som firman kämpade för att dra in mer pengar pågick arbetet med att komma överens med fordringsägare om att skriva ned skulderna till dem. I slutändan fanns det inte tillgångar nog för att betala det heller. 

– Främsta hindret mot en lyckad rekonstruktion var att bolaget inte inom rimlig tid kunde få in tillräckliga medel för att finansiera den föreslagna skuldnedskrivningslikviden, säger advokat Björn Myhrberg som varit rekonstruktör för Rörfokus Gävle och fortfarande arbetar med att hålla liv i Trebo Fastigheter.

– Finansieringen skulle enligt planen komma från en delreglering av bolagets fordran på ett närstående bolag, Trebo, som också är i rekonstruktion. I och med att Trebo inte lyckats få fram sin finansiering inom utsatt tid uppstod problem även för Rörfokus rekonstruktion, säger Björn Myhrberg. 

Mattias Wallin tvingas nu säga farväl till sin personalstyrka på 47 personer som förlorar sina arbeten. 

– Vi har många bra anställda så en hel del av dem har nya jobb på gång redan, säger han. 

Men det är inte slut riktigt än. Företaget har en del pågående projekt som ska slutföras och det blir ytterligare någon månads arbete för personalen innan det tar slut.

– Vi håller på med en del badrum åt privatpersoner som ska färdigställas, det finns något byggprojekt som är i sluttampen. Det är en del av runda av och packa ihop så alla jobbar typ en månad till. Sedan är det många som har lönegaranti i några månader, så jag hoppas inte att det ska bli någon panik för folk, säger Mattias Wallin.

Jag orkar inte, det är så tuffa tider med leverantörer och banker.

Mattias Wallin

Han vågar själv inte hoppas på att konkursförvaltaren kommer att kunna få någon annan att ta över verksamheten och driva den vidare i ny regi och själv har han inga planer på att göra ett nytt försök.

– Jag orkar inte, det är så tuffa tider med leverantörer och banker. Jag bedömer att det inte kommer att bli lätt att driva det här. Vi har så stora projekt som kräver så mycket likviditet och jag känner att vi inte kommer kunna driva det på något bra sätt, säger han.

Mattias Wallin tror att det dröjer ett tag innan bygg- och installationsbranschen återhämtat sig. Även om räntorna sjunker nu och konjunkturen väntas återhämta sig inte minst från och med nästa år så tror han att både företag och privatpersoner kommer att hålla i plånboken ett tag till. 

– Det är många som blivit brända nu och sitter tufft till. Även när folk börjar få någon krona över så vill de nog spara och vara lite defensiva. Jag tror inte att det blir klackarna i taket nästa år heller, det kommer att ta längre tid.

– Vi kommer också från onormalt bra nivåer, många år av högkonjunktur. Folk köper ju lägenheter för hur mycket pengar som helst och river ut två år gamla badrum som är helt fräscha, jag tror ingen av våra föräldrar gjorde det för 20-30 år sedan. Det är lite osunt, kan man tycka.

Läs också:
Två VVS-företag i gaselltoppen för Gävleborg

Mattias Wallin är rörmokare i grunden och har drivit en stor VVS-firma i över tio år. Men även om han tappar den biten i sin koncern nu så oroar han sig inte över att det är slutpulat, så att säga.

– Jag kommer att förvalta våra hyreslägenheter och det blir nog 150 bostäder, så det ska nog finnas VVS-jobb där också.