”Legionella lever i 55 grader – så är det bara”
Trelleborgshem vill inte bara sänka temperaturen i VVC:n på grund av att det sparar energi utan för att ett nytt, kemiskt sätt att bli av med bakterien fungerar bättre i 45 grader. Borde returtemperaturen få sänkas till under 50 grader?
När en av Trelleborgshems fastigheter drabbades av legionella blev de av med bakterien på ett nytt sätt: biociden hypoklorsyra, eller Anodes som är produktnamnet.
mer om vvc
”Smart med VVC-ledningen inne i tappvarmvattenledningen”
mer om temperatur
”Ofta tittar man bara på inkommande temperatur i undercentralen”
– Det var borta inom tre veckor, säger fastighetschefen Ricardo Klemensson.
Bostadsbolaget har testat biociden i både en äldre och en nyare fastighet för att se om det är några skillnader, och de gör testerna en gång i månaden.
Nästa steg var att de ville gå ner i temperatur i VVC:n, Anodes fungerar nämligen bättre i lägre temperaturer och testerna hade de gjort i 45–50 grader.
– Legionella finns redan i kallvattnet så vi behandlar det direkt på inkommande vattenservice. Sedan kan det också finnas legionella ute i systemet som förökar sig. Men när du väl en gång har dödat den, reducerat biofilmen till noll och anläggningen är i gång hela tiden, får du inte in det igen.
Om resultatet med Anodes blir bättre med 45 grader ser Ricardo Klemensson ingen poäng med att hålla en högre temperatur i VVC:n. Tidigare har han sagt till tidningen Energi och miljö att temperatursänkningen innebär betydande energibesparingar men för VVS-Forum vill han snarare rikta in frågan på legionellarisken.
– Legionella lever även i 55 grader så vad har du då för nytta av alla 55 grader?
Du menar alltså att 55 grader inte säkerställer att det inte finns legionella?
– Absolut inte. Vi har haft legionella i våra fastigheter där vi håller 55 grader i VVC:n. Legionella lever i 55 grader. Så är det bara. Det har vi även sagt till miljöavdelningen.
”I dag går man inte runt och kollar alla fastigheter, huruvida det finns legionella eller inte. Det man i stället gör är att säga: ’Håll 55 grader så hoppas vi att ni inte har legionella’.”
Han säger sig vara säker på att problemet är större än vad man vill tro och många fler fastigheter har legionella i sina system och är kritisk till Boverkets byggregel: ”Cirkulationsledningar för tappvarmvatten ska utformas så att temperaturen på det cirkulerande tappvarmvattnet inte understiger 50 °C i någon del av installationen”.
– Boverket har tyvärr inga andra uppgifter kring nya tekniker och måste hålla sig till sina rekommendationer för temperatur, det skulle vi vilja att man ser över. Vi har gjort våra tester och till en början fick vi okej att sänka temperaturen av Miljöavdelningen.
Men sedan backade Miljöavdelningen i Trelleborg och gav Trelleborgshem ett föreläggande om att de behövde gå upp i temperatur igen.
– Då överklagade vi och vann första gången men förlorade den andra. Nu har vi överklagat igen till Mark- och miljööverdomstolen. Här finns ju möjlighet att göra någonting, betonar Ricardo Klemensson.
Resultatet borde vara viktigare än vilken temperatur du har, tycker han.
Det var länsstyrelsen i Skåne som avslog Trelleborgshems överklagan, bland annat med hänvisning till just Boverkets byggregler.
– Men man vet ju inte varför man säger det – det är ju gammalt regelverk.
Han jämför med radiatorkretsen som han menar att man har utmanat i alla år. Där framledningstemperaturen i äldre värmesystem var 70–80 grader medan den i lågtempererade radiatorsystem ligger på 35–55 grader.
– Där har man ju verkligen gått ner i temperatur. Men i varmvattnet har vi inte gjort någonting, säger han och fortsätter:
”Efter en temperaturhöjning dödas legionellabakterien i VVC:n, men i biofilmen förökar sig amöbor och andra protozoer, vilket är grunden för ny tillväxt.”
– I dag går man inte runt och kollar alla fastigheter, huruvida det finns legionella eller inte. Det man i stället gör är att säga: ”Håll 55 grader så hoppas vi att ni inte har legionella”.
Han tycker att det är ett problem och att Trelleborgshem försöker göra någonting åt det.
– Varför inte ta våra tester som ett litet forskningsprojekt? Det borde inte vara någon större risk då systemet behandlas under tiden. Vi kan kontrollerar det en gång i månaden och står för kostnaderna. Däremot är det en risk att säga ”Håll 55 grader så har ni inte legionella”.
Det finns en del saker man kan göra – men det är inte temperaturen. Och det är svårt att bli av med legionella har han tidigare erfarit.
Läs också:
Experten: Energibesparingar bakom ökning av legionella
Visst dödar du det med 60–70-gradigt vatten i VVC:n, konstaterar han, men det ligger kvar i biofilmen och du kommer inte åt duschslangar, blandare och så vidare. Vilket är ett stort problem.
– Efter en temperaturhöjning dödas legionellabakterien i VVC:n, men i biofilmen förökar sig amöbor och andra protozoer, vilket är grunden för ny tillväxt.
Fakta Anodes
• Företaget Anolytechs desinfektionslösning Anodes tillverkas av vatten, salt och el och är en pH-optimerad hypoklorsyra med stark bakteriedödande effekt.
• Anodes dödar även i små doser bakterier, virus, sporer, mögel och svamp, samt stoppar tillväxt av biofilm i vattensystem.
• Tillverkningen sker på plats hos användaren. Anodes innehåller enligt Anolytech, inte några farliga kemikalier och är miljövänlig och ofarlig för människor och djur.
• När lösningen förbrukats återgår den till sina beståndsdelar, 99,5 procent vatten och 0,5 rpcoent biologiskt nedbrytbar materia.
• Anolytechs var i och med EU:s nya dricksvattendirektiv för att förebygga legionella runt 2023 och demade produkten.
• Trelleborgshem testade, blev nöjda med resultatet och har nu Anodes i alla sina fastigheter.
• Enligt Ricardo Klemensson är Trelleborgshem det enda bostadsbolaget som använder Anodes i alla sina fastigheter.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen