Kommunala krav sätter stopp för sprinkler
Många kommuner har satt stopp för kommunalt vatten till sprinkleranläggningar. ”Det är ett stort problem”, säger Ikaros Savvidis, sprinklerexpert på Brandskyddsföreningen.
Från Umeå i norr till Kristianstad i söder – allt fler kommuner förbjuder användning av kommunalt vatten till sprinkleranläggningar.
Det sprinklas för lite menar Rasmus von Knorring på Ivab
”Sprinkler är ganska invecklat”
Sprinklerföretagen blir tvungna att ansluta egna vattentankar. Kommunernas negativa inställning till att låta sprinkler använda kommunalt vatten bottnar bland annat i följande påståenden:
- Sprinkleranläggningarna kan förorena tappvatten genom att de höga flödena river upp beläggningar.
- Vattnet räcker inte till sprinkler, boende och andra kunder.
- En föreställning om att Svenskt Vatten anser att man ska undvika sprinkler.
– Men det stämmer inte, Svenskt Vatten har ingen sådan formulering i sina riktlinjer. Däremot har flera kommuner sin egen policy när det gäller sprinkler, säger Ikaros Savvidis, sprinklerexpert på Brandskyddsföreningen.
Han menar att okunskapen varierar bland kommunerna. Många verkar inte heller känna till att boendesprinkler har betydligt lägre flöde än andra sprinkler.
– Om sprinkleranläggningarna ska behöva försörjas av vattenbassänger blir det utrymmeskrävande, säger Ikaros Savvidis och pekar på att det finns fall där planerade ombyggnationer stoppats på grund av att renoveringen innebär krav på sprinkler.
Då handlar det om särskilda boenden med myndighetskrav på sprinkler. Ibland har man fått avstå från renoveringen då ekonomin eller platsen inte finns för pump- och tankcentral.
– Det här är ett stort problem som måste lösas, anser han och hoppas på att den breda samverkansgrupp, där han själv ingår, och som ser över sprinklerreglerna, kan komma med en lösning.
Bristen på specialiserade montörer är stor
Därför är han hett eftertraktad på arbetsmarknaden
– Vi ser bland annat över kraven för den årliga provningen av sprinkleranläggningen. Det är då man tar ut fullt flöde. Om sprinkler löser ut vid brand handlar det om betydligt lägre flöden, som inte är något bekymmer för det kommunala ledningsnätet.
FAKTA/Sprinkler
- Alla sprinklerhuvuden är anslutna till ett rörnät, installerat i taket eller dolt ovan undertaket. Rörnätet är normalt vattenfyllt och utgår ifrån en sprinklercentral. Vattnet kommer antingen från det kommunala vattensystemet, egna tankar eller ett vattendrag.
- Varje sprinklerhuvud innehåller en ventil som hålls på plats av ett värmekänsligt element. När det uppstår en brand under sprinklersystemet höjs temperaturen och det värmekänsliga elementet upphettas. Vid en förutbestämd temperatur faller det bort och skjuter iväg ventilen. Vattnet fördelas sedan över den brinnande ytan och kontrollerar eller i bästa fall släcker branden. Bara de sprinklerhuvuden som är placerade närmast branden aktiveras och avger vatten.
- Vattenflödet i boendesprinkler är lägre än i övriga sprinkler, från cirka 200–400 liter/minut. Flödet för konventionella sprinklersystem är cirka 500–1 300 liter/minut.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen