”En kommunal anslutning av sprinklersystemet kan slita på rörnätet”
Brandtillsynen ställde krav på fler sprinkler – men det kommunala VA-nätet fick inte användas. Det tvingade sprinklerföretaget till en speciell lösning.
Tågen på stambanan Stockholm–Göteborg stannar inte längre i det lilla samhället Vretstorp mellan Hallsberg och Laxå.
"Det här är ett stort problem"
Kommunala krav sätter stopp för sprinkler
"Det sprinklas för lite"
”Sprinkler är ganska invecklat”
Den som kör på E20 passerar inte heller Vretstorp, som ligger en bit bort från Europavägen.
I Vretstorp finns Esslatorps gruppboende och dagcenter med inriktning mot demenssjuka, med elva lägenheter. Enligt lag ska alla äldreboenden vara utrustade med sprinkler, något som inte fanns i tillräcklig mängd i Esslatorp, enligt en brandtillsyn.
Men i Hallsbergs kommun, som Vretstorp tillhör, tillåts inte direkt anslutning till allmän VA- dricksvattenanläggning.
Företaget BST i Örebro fick då uppdraget att installera fler sprinkler på äldreboendet – utan tillgång till kommunalt vatten.
Lösningen blev att anlägga fyra vattentankar med totalt 8 000 liter vid äldreboendet.
– Vi använder oss av vattentankar med automatisk påfyllning, säger Magnus Engvall, projektledare på BST.
Kommunerna är generellt mest rädda för stora uttag som skapar tryckförändringar, enligt Magnus Engvall.
– En kommunal anslutning av sprinklersystemet kan slita på rörnätet, påverka vattenkvaliteten och orsaka lågt vattentryck i exempelvis villaområden, förklarar han.
Flödena vid en kommunal anslutning av sprinkler för ett äldreboende är dock inte större än räddningstjänstens uttag från brandposter.
Magnus Engvall vill se en dialog mellan VA-myndigheter och sprinklerföretag runtom i landet.
– Men det krävs att kommunerna bedömer ett sprinklersystem utifrån dimensioner och hur systemet sitter ihop för att se om det finns risk för påverkan. VA behöver få till sig storlek och uttag för vattenanvändningen och också utvärdera påverkan, säger han och tillägger:
– Ändå kan det vara så att kommunalt vatten till ett sprinklersystem inte är lämpligt. Alla ledningar är inte lämpliga för anslutning av sprinklersystem, till exempel i fastigheter med för klena, rundmatade rör.
Sprinklerkonsulten Håkan Svensson på teknikkonsultföretaget Convise tycker att det har blivit dyrare och krångligare sedan kommunerna stoppade sprinkleranslutningar till kommunalt vatten.
Bristen på specialiserade montörer är stor
Därför är han hett eftertraktad på arbetsmarknaden
– Det är i stort sett likadant i alla landets kommuner, alla säger nej till sprinkleranslutning till kommunalt vatten. Men det mest ironiska är när kommunen säger nej, samtidigt som det handlar om sprinkler till kommunen, säger Håkan Svensson och nämner hur nya äldreboenden, som enligt lag ska ha sprinkler, i värsta fall inte kan byggas eller renoveras efter att kommunen sagt nej till sprinkleranslutning.
– Det kan handla om att det inte finns plats för vattentankar och vattenbassänger, som ju är alternativet till kommunalt vatten, eller att det blir för dyrt, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen