”Det måste varit det största jobbet vi gjort med värmepumpar”
En skola och ett äldreboende skulle få ett moderniserat värmesystem. VVS-montörerna fick fixa och trixa en hel del för att få in den nya maffiga tekniken, bland annat genom att vinscha in värmepumparna.
Markus Persson är VVS-montör och kyltekniker i Lindesberg norr om Örebro. Han minns ett jobb i Fellingsbro som krävde rätt stora insatser.
Läs också:
”Det är lite trixigt och kräver en stadig hand”
Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”
– Det var en skola i ena byggnaden, en gymnastiksal i en annan med kulvert mellan och intill så hade de ett äldreboende. Där fanns gamla oljepannor och lite äldre värmepumpar, så vi gjorde tre separata anläggningar med värmepumpar för både värme och varmvatten, hetgasväxling och allt sådant för att få upp varmvattentempen lite extra, säger han.
Vilka grejer installerade ni i lokalen?
– För äldreboendet var det tre stycken Termia Mega XL, vardera ligger på 88 kilowatt så vi får en totaleffekt på nästan 270 kilowatt för att förse äldreboendet. Det var lite mindre effekt på skolan och idrottshallen, där har vi en XL och L i skolan och en M och L, har jag för mig, i idrottshallen. Där hade det egentligen räckt med en XL men de ville ha det uppdelat som backup om något skulle sluta fungera. Det är dimensionerat utifrån behov för att kunna gå ifrån olja. De hade en stor pelletsanläggning ute på gården vid skolan som försåg alla lokalerna. Vi rev två gamla oljepannor som inte var i bruk, så det var en hel del att göra.
Vad tyckte du om jobbet?
– Det var kul att man fick vara med, nu driver jag eget men då var jag anställd och chefen lämnade över allt till mig och en kollega som var med hela vägen i projektet. Det måste ha varit det största jobbet vi har gjort med värmepumpar.
Det var en del slit och planering för att få allt på plats?
– Ja, det var en del att bita i, vi drog igång hela projektet med grävning och borrning på området och gjorde en anläggning åt gången. Speciellt äldreboendet behövde värmen snabbt så vi kopplade om sent en kväll för att det inte skulle bli så mycket avbrott och problem. Det var väldigt roligt att göra allt från början.
Hur hade projektet beskrivits?
– De ville gå ifrån att ha, som jag fattade det som, egentligen ett abonnemang och slippa pelletspannan för att ha egna anläggningar. Det blev en jäkla skillnad i besparingar och i att slippa krångel med pelletspannan. De här tre anläggningarna har gått smärtfritt sedan dess så vitt jag vet, utom lite strul med någon ventil.
Hur gick det med att ordna allt då, några problem?
– Det var mycket knixande. Vi hade hjulgrävare för att få ned pumparna, XL väger ett halvt ton styck, dem fick vi vinscha ned i källaren med hjälp av grävmaskin. Idrottshallen fanns på en övervåning, där fick vi lyfta in grejerna genom en utrymningsväg. Det var många speciallösningar, i skolan fanns en lucka i backen, jag vet inte om de hade haft den för att kasta in pellets eller så. Där kunde vi vinscha in saker i källaren. Så det var mycket som var lite speciellt.
Minns du något moment som särskilt kul?
– Jag har alltid tyck att det är roligt att löda och bygga egna grejer, som att T-drilla och löda mot varmvattentankarna och lite sådant. Det är mycket prefab nuförtiden så det är extra roligt att få göra sådant. Och ändå se till att det går att komma åt och serva trots att det är trånga utrymmen.
Hur gjorde ni rördragningarna?
– Det mesta där inne är så pass grovt så det är pressat, lite är lött mot varmvattentanken. Min kollega Axel Einarsson är duktig på att svetsa så han fick sköta det där.
Läs också:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”
Hur ser du på slutresultatet i rummet?
– Vi fick igång en jämn värme genom att gå ifrån pelletspannan som bara krånglade. De fick egna anläggningar istället för att bara abonnera. Det var lite justeringsproblem med varmvatten, men någonting får man ju alltid justera. Det är inget som har slagit stopp eller blivit stillastående så det har funkat väldigt bra.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen