”Den mekaniska frånluften är en riskfaktor”
Ett av landets vanligaste ventilationssystem kan suga in den farliga gasen radon i bostaden. ”Sambandet är tydligt”, säger radonexperten Anders Strömberg på teknikkonsultföretaget Bjerking.
Höga halter av radon är vanliga om berggrunden är uranrik, vilket den är på många håll i Sverige.
Tips från radonexperten Anders Strömberg på Bjerking
Sex sätt att bli av med radon
Så kan radongasen få fritt spelrum
Höga halter radon i nybyggda bostäder
Lägg där till ett kallt vinterklimat och ett äldre fastighetsbestånd med otäta grunder.
– Då får vi termiska stigkrafter på inomhusluften och det blir tryckdifferens mellan inne och ute. Då är det stor risk att huset suger in luft från marken, säger Anders Strömberg och tillägger att mekanisk frånluftsventilation riskerar att skapa ett ännu större undertryck i husets nedre delar.
Enligt Boverket har cirka 35–40 procent av svenska hushåll frånluftsventilation.
F-ventilation är vanligare i byggnader som byggdes under 1970-talet och fram till början av 1990-talet, innan mer energieffektiva ventilationssystem blev vanligare.
– Den mekaniska frånluften är en riskfaktor. En frånluftsfläkt ökar risken att det kommer in radongas i huset. I hus där man hittar de högsta radonhalterna brukar det finnas en mekanisk frånluftsfläkt kombinerat med en dålig grundläggning.
Anders Strömberg förtydligar dock att ett hus med mekanisk frånluft kan ha radonhalter under riktvärdet om det finns en tät betongplatta som grund och en värmepump. Det finns också hus med FTX-ventilation som har höga radonhalter, om grunden är dålig.
Förhöjda radonhalter finns i hela landet, men Uppsala är ett område med generellt höga halter av markradon. Vart tionde småhus i Uppsala har radonhalter som överstiger riktvärdet på 200 becquerel per kubikmeter luft. Vissa hus har radonhalter som överstigit riktvärdet tusentals gånger om.
Det finns platser i Uppsala där radonhalten ligger över hela 20 000 becquerel per kubikmeter luft.
Därför bad vi miljökontoret i Uppsala att ta fram uppgifter över hus med förhöjda radonhalter samtidigt som vi frågade stadsbyggnadskontoret efter OVK-protokoll där det framgår vilken ventilationstyp en fastighet har.
Överst på listan över de hus med högst radonvärden finns ett radhus med F-ventilation i området Storvreta med en radonhalt på över 3 000 becquerel per kubikmeter luft. Det är 15 gånger över riktvärdet på 200 becquerel per kubikmeter luft.
På andra och tredje plats på listan finns flerbostadshus med F-ventilation i centrala Uppsala. Bägge adresserna har radonvärden på över 1 700 becquerel per kubikmeter luft eller åtta gånger över riktvärdet.
Hur bör då radonproblem, som Uppsalas, åtgärdas? Radonexperten Anders Strömberg:
– 3 000 becquerel per kubikmeter luft är ett väldigt högt värde, men det är olika från fall till fall. Ibland kan det vara så att man har en villa med mekanisk frånluft och så har man ett stort hål i golvet mot mark. Steg ett är förstås att täta hålet, säger han.
Anders Strömberg pekar också på att äldre flerbostadshus som har renoverats ofta har ersatt tallriksventiler med spaltventiler under fönstren. Det är inte ovanligt att boende täppt igen spaltventilerna för att slippa drag.
– Man har förbättrat ventilationen i huset, men samtidigt försämrat uteluftsflödet. I värsta fall är de nya spaltventilerna felmonterade, så de ger inte det flöde som de är projekterade för. Det kan handla om förluster på 30–40 procent i varje ventil. Ett alternativ är också att minska frånluftsflödet, säger han.
Vad skiljer FTX från F-ventilation?
Allt du behöver veta om FTX-ventilation
Det finns också olika varianter att åtgärda markradon vid nybyggnation på radonhaltig mark med olika grundkonstruktioner, som balkgrund av betong och radondukar. En radonsug, som ventilerar bort radon från marken under huset, minskar risken för radoninträngning.
FAKTA/RADON OCH FRÅNLUFTSVENTILATION
- Ett F-system ventilerar huset genom att suga ut använd inomhusluft (frånluft) via fläktar. Ny frisk luft kommer in genom ventiler, oftast placerade i fönster eller väggar. Luften som tas in passerar inte genom någon värmeväxlare eller fläkt.
- F-ventilation kan skapa undertryck i huset eftersom luften aktivt dras ut, medan tilluften kommer in passivt genom ventiler eller otätheter.
- När ett hus har undertryck (lägre lufttryck inne än ute) kan luft från marken, som innehåller radon, sugas in genom otätheter i huset.
- Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som kommer från marken eller byggmaterialet (blå lättbetong) och kan sippra in i hus genom sprickor i grunden, runt rörledningar eller genom otäta golv.
- Varje år dör omkring 500 svenskar i lungcancer orsakat av radon i inomhusluften. Risken för lungcancer ökar betydligt om man är rökare och utsätts för radon.
FAKTA/RADON
- Nästan en halv miljon bostäder i Sverige har så höga radonhalter att de behöver saneras.
- Riktvärdet för radon i bostäder är 200 becquerel per kubikmeter luft.
- Statens Strålskyddsinstitut SSI, räknar med att det finns cirka 150 000 bostäder med en högre radonhalt än 400 becquerel per kubikmeter luft, alltså dubbelt så mycket som gränsvärdet säger är tillåtet.
- Tio procent av ytan i Sverige anses vara högradonmark. Vatten (från exempelvis borrade brunnar) kan också innehålla radon.
- Radongasen kan också komma från byggmaterial (blå lättbetong). När det gäller problemet med frånluftsventilation som suger in radon handlar det om markradon.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen