Logga in

”Alla på ett bygge bör veta hur man angriper vid brand”

Publicerad
7 nov 2024, 10:07

Flera bränder har inträffat under byggtiden vid stora projekt. Många av dessa hade kunnat undvikas – om byggherrarna ställt rätt krav, anser Mats Björs, generalsekreterare i Brandskyddsföreningen.

För den färdiga byggnaden projekteras brandskyddet redan på ritbordet i form av sprinklers, brandceller och utrymningsvägar.

Över hundra värmepumpsbränder har skett de fem senaste åren
Ökning av bränder i värmepumpar

Brandskyddskraven säger en sak, energikraven något annat
”Största utmaningen är nya täta hus med energisnåla FTX-system”

Men så länge bygget är en byggarbetsplats är brandskyddet svagt.

Mats Björs, Brandskyddsföreningen

Varje år inträffar ett 40-tal bränder på byggarbetsplatser som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Många av bränderna skulle ha kunnat undvikas med rätt förebyggande åtgärder och med ökad kravställning, anser Mats Björs.

– För att komma till rätta med bränder på byggarbetsplatser behöver byggherrar genom kravställning i upphandlingsförfaranden göra brandskyddet till en naturlig del av projektet, säger han och pekar på ett par spektakulära byggnader som brunnit i år.

Branden på Oceana i Liseberg startade innan byggprojektet var färdigt. Haverikommissionens slutrapport förväntas vara klar i mitten av februari 2025, men man tar för sannolikt att branden startade vid elmuffsvetsning då plaströr sammanfogades. En person omkom och flera skadades vid branden.

Branden i Köpenhamns historiska börshus där 400 år av danskt kulturarv stod i lågor. Även här pågick det bygg- eller renoveringsverksamhet. Orsaken till branden är fortfarande okänd. Ingen person kom till skada.

– På ett bygge pågår ofta uppvärmning eller gnistbildning som kan orsaka brand, samtidigt som konsekvenserna blir större när ordinarie skyddssystem inte är i drift. Under byggskedet finns också i regel en hel del lättantändliga och brännbara byggmaterial som ännu inte är inbyggda i konstruktionen, säger Mats Björs.

Arbetsmiljölagen ställer vissa grundläggande krav på brandskyddet under byggnation som utrymningsvägar och släckredskap. 

– Lagen syftar främst till att personal på arbetsplatsen inte ska råka illa ut – vilket är nog så viktigt! Men för att säkra egendomen under själva byggskedet behövs en högre ambition. 

Mats Björs menar att byggarbetsplatser hamnar i en gråzon i lagstiftningen. Kraven på att arbeta systematiskt med brandskydd, enligt lagen om skydd mot olyckor, blir tillämpliga under processen först när byggarbetsplatsen kan betraktas som en byggnad, det vill säga när väggar och bjälklag är på plats.

Tre värmepumpsexperter om varför bränderna ökat
”Slarviga installationer kan orsaka värmepumpsbränder”

– Byggherrarna bör också börja ställa krav på kompetens vid upphandling av entreprenad. Det är viktigt att alla på en byggarbetsplats verkar för riskmedvetenhet och har kunskap om förebyggande brandskydd, men också om hur man ingriper vid en brand på ett snabbt och effektivt sätt.