Logga in

VVS-firma gick under av ”brakförlust” – 22 anställda drabbas

Publicerad
21 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
17 okt 2024

Nyligen hade firman 40 anställda och omsättningen växte kraftigt. Men alla svarta siffror förbyttes till röda och och efter stora förluster tvingades ägaren ge upp.

Installatörsföretaget Elvb El VVS och Bygg AB på Hisingen har förklarats i konkurs av Göteborgs tingsrätt på egen begäran. 

Läs också:
”Inte konstigt att förvärvskoncernerna fått upp ögonen för bolaget”

Läs också:
”Finns en stark kandidat som vill ta över”

– Bolagets resultatrapport visar att intäkterna har varit alldeles för låga i jämförelse med kostnaderna. Man har redovisat en kraftig förlust för 2024 efter att det gått bra tidigare år. Det här året har man gjort mångmiljonförluster, säger advokat Christian Andersch vid Setterwalls advokatbyrå. Han har utsetts till konkursförvaltare och går nu igenom företagets ekonomi för att se vad som hänt och vilka skulder som kan betalas.

– Min preliminära bedömning är att konkursen beror på den allmänna nedgången i branschen. Eftersom det byggs mindre så får den här typen av bolag det allt svårare, säger han. 

Elvb El VVS och Bygg sysslade enligt egen beskrivning med VVS- och elinstallationer samt byggservice. De senaste åren har bolagets omsättning ökat kraftigt, från 27 miljoner 2021 till 48 miljoner 2022 till 51 miljoner 2023. Men i år har intäkterna rasat. Christian Andersch beskriver det som en ”brakförlust” som tog knäcken på bolaget när uppdragen sinade.

– De tidigare åren har bolaget gått bra och gjort en viss vinst men hittills i år har omsättningen varit 26 miljoner, det är en kraftig nedgång och då har man inte hunnit anpassa sina kostander tillräckligt fort, säger han. 

De 40 anställda skars ned till 22 vid konkurstillfället, men nedskärningarna räckte inte för att rädda verksamheten. 

Firman hade några pågående uppdrag när konkursen inträffade och det kan finnas jobb för sex–sju av de anställda att fortsätta med under en period förutsatt att beställaren går med på villkoren för det. Resten av uppdragen har avslutats. Vilka fordringsägare som kan få betalt och inte återstår att se. Finns det någon chans att hitta en intressent som vill ta över och driva verksamheten vidare? Nej, de chanserna är obefintliga enligt konkursförvaltaren.

Läs också:
”Jag har vunnit många jobb där jag varit mycket dyrare”

– Det tror jag inte alls på för det går inte att överlåta entreprenader om beställaren inte accepterar det. Jag har hanterat ett stort antal mindre entreprenadbolag i byggbranschen de senaste åren och det är inte aktuellt att överlåta rörelser för den här typen av bolag. Även innan konjunkturnedgången är min erfarenhet att det inte har gått att överlåta igångvarande projekt, säger Christian Andersch.

Elvb El VVS och Bygg grundades 2016 och blev ett aktiebolag 2019.