Logga in

”Vi skulle slippa kritiken om fusk med isoleringen”

Publicerad
21 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
17 okt 2024

Distansskålar skapar rätt utrymme mellan rören och kan minska mängden isolering. Joachim Karling på Uppsala Isolering ser många fördelar. Men – rörsidan hamnar i kläm, säger Hans Söderström, VVS-expert.

Specialtillverkas
Distansskålar för värme: Varje klammer kostar runt 1000 kronor

Inköparen:
Fjärrvärmenäten öppnas för konkurrens och prisreglering införs

Distansskålar är en bra lösning – men att det sker en kostnadsförskjutning mellan rör och isolering har man kanske inte har tänkt på, säger Hans Söderström om att distansskålar nu förespråkas även för tappvatten och värme i branschstandarden.

Hans Söderström.

Förutom att distansskålar skapar mer utrymme för isolerarna synkar de med kommande krav på CO2-ekvivalenter på installationssidan, eftersom man kan minska isoleringen med cirka en centimeter i tjockleken

– Men lösningen leder till dyrare upphängningar på rörsidan samtidigt som utgifterna för isoleringen minskar, vilket påverkar anbuden, säger Hans Söderström.

Joachim Karling, marknadsansvarig och delägare på Uppsala isolering har jobbat med ett projekt med distansskålar på alla rör i Knivsta och ser personligen bara fördelar:

Distansskålar på alla rör i projektet. Foto: Uppsala isolering

– Om alla rörfirmor skulle göra så här skulle det lösa utrymmesbristen för oss och vi skulle slippa kritiken om fusk med isoleringen som oftast inte handlar om fusk utan om att rören sitter för trångt, säger han och fortsätter:

– Att man kan gå ner i tjocklek gör också jobbet mindre tungt. Men jag förstår att det är bökigare och dyrare för rörfirmorna så vi får se vad det blir av det, om det bara blir en dagsfluga. För egen del hoppas jag ju på att det inte ska vara så.

Läs också:
Isoleraren: ”Jag ser ingen poäng med distansskålar för tappvatten”

– Vad gäller kostnadsförskjutningen från isoler- till rörsidan tror jag att man behöver göra överenskommelser med beställarna för att lösa det. Det finns långsiktiga besparingar för fastighetsägarna med distansskålar samtidigt som fastigheterna blir klimatanpassade, säger Hans Söderström