Logga in

Thermia-vd:n efter varslet: ”Billigare bränna fossila bränslen än ha en värmepump på el”

Publicerad
2 okt 2024, 16:51

I måndags kom beskedet: Thermia i Arvika varslar 60 personer. ”Hela vår bransch är drabbad. Det är hårt och det är ett svek från EU”, säger Magnus Glavmo, vd på Thermia, till VVS-Forum.

Magnus Glavmo upplever en bristande beslutsamhet på den europeiska marknaden om vart man vill gå kring fossila bränslen och han ser en inbromsning av den gröna omställningen. 

– EU prioriterar ekonomin före klimatet, säger Magnus Glavmo och poängterar att detta drabbar alla som jobbar med omställningen, som Northvolt och fordonsindustrin.

mer om magnus glavmo
Värmepumps-vd:n: ”Vi har en fantastiskt låg energiförbrukning”

Thermia har kvar korttidsarbetet som de införde i juni, men enligt Magnus Glavmo är den avstannade konverteringstakten i Europa från gasbränning till värmepumpar orsaken till varslet av 40 arbetare och 20 tjänstemän.

nyheten från i juni:
Thermia väljer korttidsvecka i stället för uppsägning

– Olja och fossila bränslen är billiga. Då spelar det inte så stor roll att man har incitament eller bidragsprogram i många länder, det är billigare att bränna gas än att ha en värmepump som går på el, konstaterar Magnus Glavmo.

Han tar upp att en av de drivande punkterna i klimatpaketet Fit for 55 är att konvertera gasbrännare till värmepumpar i Europa. 

– EU hade ett mål på 60 miljoner värmepumpar 2030, men med den konverteringstakten man har i dag är man inte där på långa vägar. 

På frågan om hur de ska vända den negativa trenden svarar Magnus Glavmo att Thermia inte kan påverka EU:s beslut men att de jobbar med det de kan och anpassar sig efter nya förhållanden.

– Vi ska inte glömma bort att för ett år sedan hade vi långa leveranstider och det var brister och svårt att få tag i värmepumpar. Nu sitter alla i med stora lager. Inte så påtagligt här i Norden förvisso, Norden är en stabil marknad och har varit det i många år.

Hur mår personalen?

– Det är inte roligt för någon. Men i måndags gick vi ut med ett frivillighetsprogram där alla får möjligheten att anmäla intresse för en uppgörelse om att sluta under fördelaktiga villkor. Det är arbetsbefriat och avräkningsfritt, man får lön i fyra månader upp till 12 månader. Det har mottagits positivt att vi gör vad vi kan.

fler som har det besvärligt
Rörfirman fick inte betalt av byggjätten – det blev slutet

Magnus Glavmo vågar ändå se en ljusare framtid. 

– På sikt ser det helt klart väldigt positivt ut. Vi måste fasa ut gas och olja och då är det enda vettiga alternativet i dag värmepumpar.