Logga in

Svårt att få smarta VVS-prylar att samarbeta: ”Inte många leverantörer erbjuder detta”

Publicerad
7 okt 2024, 05:00

Kunden vill kunna säga till badrummet att värmen ska höjas med tre grader och ha ett smart hus med samarbetande system. Ingen lätt uppgift för VVS-montören Joakim Bergqvist som upplever att VVS-branschen ligger back på området. 

Uppdraget började blygsamt men kundens önskemål växte och VVS-montörerna fick – till sin glädje – jobba hårt för att skapa smarta, samspelta och uppkopplade system i hela huset.

Läs också:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Läs också:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Joakim Bergqvist är VVS-montör och framtida ägare till Bergqvist Rör, hans pappa driver firman i dag, i Bollnäs.

Han minns med värme och vissa svettningar jobbet han och hans kollegor nyligen gjorde i ett fritidshus.

– Det började med att vi skulle vara med vid en renovering. Sedan eskalerade det och blev bara mer och mer. Det slutade med att vi konverterade garage, ett gästhus och fritidshuset med golvvärme och vattenburen värme överallt, säger han.

”Separat mediaskåp för rumstermostaterna med extern golvgivare som inte passade in estetiskt i byggnaden.” Foto: Privat.

Kunden var väldigt teknikintresserad och hade en bild av hur huset skulle fungera. Smart och uppkopplat med samarbetande system. Och ägaren var beredd att betala för det och låta det ta den tid som behövdes. 

– Vi skulle flytta ett kök men eftersom uppdraget byggdes på hela tiden så var vi kvar åtta månader senare och då var det som ett helt annat hus, säger Joakim Bergqvist.

Vad var det ägaren ville ha?

– Han ville ha det bekvämt, som att huset så mycket som möjligt ska sköta sig självt. Alla system i huset skulle kunna prata med varandra. Det är uppbyggt med Zigbee-styrningar. Garageporten ska öppnas när han glider in med bilen på gården och då ska vattenfelsbrytaren öppna och temperaturen i huset höjas till 20 grader, allt ska hänga ihop. 

”En av flertalet avtappningsbrunnar för bevattningen som ska skötas helt automatiskt.” Foto: Privat.

Hur tog ni er an alla önskemål?

– Vi har gjort en massa efterforskningar med säljare och fått hjälp med diverse styrningar. Men det är svårt att hitta lösningar på allting fortfarande. Den här typen av hus kommer att vara vanligare om tio år men i dag finns inte jättemånga leverantörer som kan erbjuda sådant här.

Vad är det som saknas?

– VVS-prylarna är för det mesta inte kompatibla med till exempel Zigbee. Vi var tvungna att ha Danfoss-termostater för golvvärmestyrning för det var det enda som hade Zigbee inbyggt. Men de var så fula att kunden inte ville ha dem synliga. Vi var tvungna att lägga ned golvgivare och gömma termostaterna inne i ett skåp i elterminalen. Han satte in separata Zigbee-termostater i ett rum och de pratar med Danfoss-termostaterna. Han ska bara kunna säga till hemassistenten, Google Home eller så, att höja värmen i badrummet med tre grader så ska det gå automatiskt. 

Vad var svårast att lyckas med?

– Att hitta ett system som var kompatibelt rakt igenom eller prata med någon säljare som var duktig på det, för det finns inga. I dag är allt uppbyggt med egna appar per golvvärme, värmepump och allting. Det är få grejer och styrsystem som är kompatibelt med allt samtidigt. Det har varit det svåraste, att hitta produkter till det. 

Var det något ni gick bet på?

– Vi har fått kompromissa en del. Vi lyckades inte hitta vattenfelsbrytare och bevattningssystem med Zigbee-styrning. Leverantörerna hade inte svar på varför det inte gick.

”Teknikrum med bland annat luft/vattenvärmepump, separat zonstyrning till de tre byggnaderna, sommarvatten med bevattningssystem till 800 meter nedgrävd slang.” Foto: Privat.

Vilka estetiska önskemål hade kunden?

– Det var mycket special, allt skulle vara svart. Vi fick lämna in utedelarna till luft/vatten-värmepumpen och luft-luftarna till foliering så vi kunde göra dem svarta, det var också häftigt att se. Det skulle vara inbyggnadsblandare och allt skulle passa ihop inredningsmässigt. 

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Nu är ni färdiga – hur minns du det här jobbet?

– Otroligt roligt att få göra. Sådana här jobb växer inte på träd om man säger så. Det är minnesvärt och vi har haft en otroligt bra kund. Han betalar för det som han tycker är värt att ha, det är kvaliteten han är ute efter. Till exempel skulle han ha en vanlig Ikeakommod från början men det slutade med att vi fick specialbeställa en från INR och det är sånt man pratar om efteråt att det är fränt att få göra.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps.