Logga in

”Rörtången är fortfarande mitt favoritverktyg”

Publicerad
22 okt 2024, 07:52

Han presenterar sig gärna som ”rör mok”, minns ombyggnationen av en strippklubb med fasa och gjorde karriär inom VVS-branschen. Men hur har det gått för Pierre Fristedt som vi träffade för sju år sedan?

När VVS-Forum intervjuade Pierre Fristedt i september 2017, då energi- och installationsansvarig på Täby kommun, berättade han en historia som visar att han inte glömt sina rötter.

Pierre vill uppvärdera rörmokaryrket
Rörmokaren som gjorde karriär

Martin Nymberg gick från Bravida till Holmströms Rör
Lämnade Bravida efter 19 år: ”Då blev valet enkelt”

Han brukar kalla sig för ”rör mok” när någon presenterar sig som ”fil kand”.

– Jag vill uppvärdera rörmokaryrket och retar mig på företag som klagar på att det är så svårt att hitta arbetskraft samtidigt som de inte tar in lärlingar, sa Pierre Fristedt då.

Han tycker fortfarande att samverkan och utbildning är de viktigaste frågorna i VVS-branschen.

Själv vidareutbildade sig Pierre Fristedt till så kallad ”25-öresingenjör” på kvällar och helger samtidigt som han jobbade som VVS-montör på dagtid.

Av hans CV framgår bland annat att han varit arbetsledare i fem år på Spånga Rör och säljare på Buelco Armatur, Wilo, Danfoss, FM Mattsson. Han har också varit egen företagare, energi- och installationsansvarig på Täby kommun och numera jobbar han som energikonsult med installationssamordning på teknikkonsultföretaget Intec. 

Trivs du som ”karriärist” eller saknar du att vara ute och jobba som VVS-montör?

– Jag trivs bra i min roll, men det kliar lite i fingrarna när jag är ute i produktionen, rörtången är fortfarande mitt favoritverktyg.

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Värst var strippklubben Chat Noir på 1980-talet, inför ombyggnationen.

Han vill inte gå in på några detaljer annat än att det var snuskigt och äckligt. Andra saker han ogillat starkt under yrkeslivet är attityder från ”krokodiler” – folk med stora munnar och små öron.

Hur kopplar du av efter jobbet?

­ – Lyssnar på AIK-trubaduren. Annars är det olika beroende på årstid. På våren och sommaren åker jag båt i skärgården och spelar golf. På hösten hittar man mig i svampskogen och på vintern åker jag längdskidor. 

Hon fick upp ögonen för branschen på ett oväntat sätt
Drömmen om VVS-jobbet blev sann efter åratal av kamp

Dina tre bästa tips till andra som vill göra karriär?

– Var nyfiken, var engagerad och glöm inte att – just do it!