Logga in

Rörfirman fick inte betalt av byggjätten – det blev slutet

Publicerad
1 okt 2024, 16:18
| Uppdaterad
3 okt 2024

De hade en viktig underentreprenad på ett nybygge. När beställaren krisade och slutade betala fakturor gick det ut över VVS-firman som gick omkull.

VVS-Vattentec i Eskilstuna har gått i konkurs. Det beror enligt konkursförvaltaren, advokat Gustaf Pontén vid Ponténs advokatbyrå, i första hand på att företaget inte fick betalt för sitt arbete vid en nyproduktion i Eskilstuna.

Läs också:
4 tips: ”Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter”

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

– Konkursbolagets ställförträdare har uppgivit för mig att man inte har fått betalt från en beställare av en viss storlek som i sin tur har varit i rekonstruktion. Det finns flera bolag som har gått i konkurs efter att inte ha fått betalt av det bolaget, säger han.

VVS-Vattentec var underentreprenör på bygget, anlitade av Frense Living. Enligt konkursförvaltarens bedömning var de uteblivna betalningarna från uppdragsgivaren huvudorsak till att VVS-firman gick under.

– Det kan finnas andra orsaker också, en sådan är en allmänt svagare efterfrågan på bolagets tjänster under 2024, säger Gustaf Pontén.

Vid konkursen hade företaget 14 anställda som har blivit uppsagda och det kommer inte att bli någon fortsättning på verksamheten. 

– Det har funnits lite uppdrag och en del jobb för stunden, men det sträcker sig bara en månad från konkursutbrottet, säger Gustaf Pontén. 

Han har inget hopp om att det ska gå att hitta någon som tar över verksamheten och driver den vidare i ny regi.

– Nej, det har jag inte. För ett antal år sedan var det ofta självklart att det skulle gå att sälja rörelserna efter konkurser. Men just nu är det inte självklart överhuvudtaget utan snarare undantag om det går att sälja små rörelser. 

Nu ska han sätta sig in i bokföringen och se vilka fordringsägare som kan få betalt. För det finns tillgångar och åtminstone en del av skulderna kommer att kunna lösas.

– Det finns både tillgångar och skulder och det kommer att bli utdelning i den här konkursen. 

Läs också:
”Jag jobbar för mycket men jag jobbar mindre än någonsin”

VVS-Vattentec i Eskilstuna grundades år 2003 och jobbade åt både privatpersoner, industriföretag, bostadsrättsföreningar och fastighetsförvaltare. Bolaget hade 22 anställda mot slutet av fjolåret och omsatte drygt 39 miljoner 2023.