Logga in

Nätmattor: ”Lätt hänt att dra och klämma för hårt så det blir en kassler”

Publicerad
14 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
15 okt 2024

I ett hemligt fläktrum krävde ventilationsrörens dimensioner stora mängder nätmatta. Isoleringsmontören Joakim Johansson och hans familj snedstreck arbetskamrater använde en egen  lösning för jobba fram den perfekta ”gipsade arm”-känslan.

Han får inte berätta vilken kunden var. Men bilderna från fläktrummet där isolerarna jobbade gav många “Snyggt!”-kommentarer på Facebook. Joakim Johansson jobbar som isoleringsmontör i Skövde och gjorde jobbet tillsammans med sin pappa och bror. 

Läs också:
”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”

Läs också:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Hur tog ni er an det här uppdraget?

– Vi använde Rockwools femmor, svarta nätmattor som heter Conlit Fire Mat. Det är trevliga mattor att jobba med. Det är lite speciellt med nätmattor, ju mer noga man pillar med dem desto snyggare kan man få till dem. Alla kan montera en nätmatta men ska man få det riktigt snyggt måste man hela tiden jobba med dem. 

De isolerade ventilationsrör på 630 mm. Foto. Privat.

Hur då?

– Tar du bara mattan och trycker ihop allt ser du rockwoolen som sticker upp. Särskilt när det är svart så blir det tydligt, man ser varenda tuss som sticker ut. Då får man hela tiden jobba in dem och se till att det blir ett litet överlapp. Det ska se ut som att du har gipsat en arm ungefär. Helst ska man inte se var skarven är alls. Med många mattor är det lätt hänt att dra och klämma för hårt så att allt till slut ser ut som en kassler. 

Hur var fläktrummet att jobba i?

– Jag jobbar ihop med min pappa och storebror och vi har alltid ett typ tapetserarbord som vi ställer upp med alla mått uppmätta på. Då är det bara att rulla ut mattan och klippa med en vanlig häcksax. Många jobbar på golvet, men då blir mattan skitig. Med bordet hålls mattan alltid ren oavsett hur dammigt och smutsigt rummet är. Det är också ergonomiskt bra för du behöver inte stå hukad på golvet. 

Vad tycker du om resultatet?

– Jag blev nöjd, jag vill alltid veta att jag lämnat ett bra jobb efter mig. Även om det inte är ett synligt montage eller om det ska vara på en vind eller byggas in där ingen ser det så ska jag kunna gå därifrån och känna att det här är jag stolt över. Hur trångt och jäkligt jobbet än kan vara så ska det vara snyggt och funktionellt. 

Vilka dimensioner jobbade ni med?

– Jag har för mig att det var som mest en 630-kanal så det var rätt stort. 

Ingen kassler-effekt i sikte. Foto: Privat.

Har du några favoritjobb?

– Det är att använda nätmattor. Med rörskål får man en nästan färdig produkt att montera på röret men med en nätmatta man rullar ut får man klippa och tänka hela tiden och jag tycker att det blir ett annat sätt att tänka och jobba för att det ska bli snyggt. 

Vilka miljöer är bäst att jobba i?

–  Det här fläktrummet var öppet och fint och rören låg bra. Men jag gillar att jobba på vindar till exempel.

Läs också:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Vindar … ”favorit” är inte ordet som många av dina kollegor tänker på då.

– Nej, men jag gillar att det är en utmaning, det är oftast trångt, varmt och man får försöka lösa det på ett bra sätt ändå. Jag gillar när det är lite tungarbetat och man rör på kroppen och känner dagen efter, när man kämpat med en nätmatta också, att nu har jag verkligen arbetat.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.