Logga in

Kvinna drog egna rör till extrakök i hyresrätt – ledde till fuktskador för över 300 000

Publicerad
24 okt 2024, 09:50

Vad gör man när man bor i en dyr hyresrätt och vill ha ett extra kök till en inneboende? Dra egna rör från badrummet blev den här hyresgästens lösning. När en besiktning var i faggorna kaklade och tapetserade hon över hålen från rören.

Den 60-åriga kvinnan ville ha hjälp med hyran och skaffade en inneboende till den stora lägenheten i en Göteborgsförort, skriver tidningen Hem & Hyra.

mer tvister
Bilade sönder varmvattenrör vid golvbrunnsbyte –  krävde betalt för lagningen

Läs också:
Installatören använde gamla delar till nya värmepumpen och snodde med sig kopparrören

Kvinnan installerade ett extra kök i lägenheten och för att ordna avlopp drog hon egna rör genom badrumsväggen till sovrummet på andra sidan. Något hyresvärden fick nys om och ordnade direkt en besiktning.

Vid besöket i lägenheten var kvinnan närvarande men något extrakök och rör syntes däremot inte till. Tydliga spår av rördragningar på båda sidor om väggen hittades dock och i badrummet fanns flera udda kakelplattor som såg nyligen uppsatta ut, putsrester låg kvar runtomkring. Även under den nya tapeten i sovrummet kunde ett rörformat hål i väggen kännas. Hyresgästen hävdade att hon aldrig har dragit några egna rör.

När en fuktskadefirma gjorde mätningar visade de att fukten i väggen har spridit sig ut i golven på båda sidor. De nödvändiga åtgärderna skulle innebära att hela badrummet måste rivas och väggen och golvet i sovrummet intill öppnas upp till en kostnad av cirka 316 000 kronor. 

Hyresvärden blev mindre nöjd med det beskedet och vände sig enligt Hem & Hyra till hyresnämnden för att få rätt att säga upp kvinnan.

Kvinnan fick hjälp av Hyresgästföreningen att föra sin talan och menade då att lägenheten hade flera brister redan när hon flyttade in. Därmed skulle det lika gärna ha kunnat vara någon annan som orsakat skadorna i badrumsväggen.

Läs också:
Kräver 100 000 i skadestånd av spolfirman: ”Dom kallade mig för lögnare”

Men hyresnämnden ser inte ”någon annan rimlig förklaring” till skadorna i lägenheten: Det är kvinnan som har gjort hål i badrummets tätskikt, dragit rör genom väggen och sedan försökt dölja det genom att tapetsera över från ena hållet och sätta upp nya kakelplattor på andra sidan.

Genom att göra så har hon misskött sig så pass mycket som hyresgäst att hyresnämnden ger värden rätt att säga upp henne. Kvinnan har överklagat beslutet till hovrätten.