Logga in

Kan jag avbryta mina arbeten om kunden inte betalar?

Publicerad
9 okt 2024, 08:52

Beställaren har slutat betala fakturorna. Har jag rätt att avbryta entreprenaden under pågående jobb? Juristen Johan Edward reder ut vad som gäller.

Text

Entreprenadjuristen:
5 tips – så försäkrar du dig om att få betalt för jobbet

Juristen svarar:
Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?

Fråga: Min entreprenad pågår för fullt. Nu har min kund slutat betala fakturorna och jag vill avbryta min entreprenad. Kan jag göra det?

Svar: Jag utgår i svaret nedan från att AB 04 / ABT 06 är en del av avtalet med er beställare. Jag utgår också från att beställaren faktiskt är skyldig att betala fakturan som nu inte betalas.

Inledningsvis kan det vara bra att klargöra skillnaden mellan att avbryta och att häva. Ett avbrytande innebär att entreprenaden tillfälligt upphör att arbeta. En hävning innebär däremot att återstående arbeten stoppas permanent.

När beställaren slutar betala är ett avbrytande av entreprenaden ofta ett mycket effektivt påtryckningsmedel. Enligt AB 04 / ABT 06 har entreprenören rätt att avbryta om beställaren inte betalar fakturorna i rätt tid. Entreprenören måste dock innan avbrytandet sända fakturapåminnelse. Det krävs dessutom att underlåtenheten att betala är av väsentlig betydelse. 

Genom beställarens delbetalningar möjliggörs entreprenörens successiva kostnadstäckning och vinstgenerering. För en entreprenör är sannolikt därför varje utebliven betalning av stor betydelse. Kravet på väsentlig betydelse innebär dock att den uteblivna betalningen inte får vara alltför liten i jämförelse med entreprenadens totala värde. Är den uteblivna betalningen trivial i förhållande till kontraktssumman finns sannolikt inte någon rätt att avbryta entreprenaden.

Betalas inte fakturan efter skriftlig påminnelse har entreprenören enligt AB 04 / ABT 06 rätt att avbryta entreprenaden i en månads tid. Under denna månad måste entreprenören ta ställning till om entreprenören ska återuppta arbetena eller häva avtalet.

Vid ett avbrytande ska entreprenören skriftligen informera beställaren att avbrytande sker.

Om entreprenören avbryter entreprenaden har entreprenören rätt till ersättning för merkostnader och rätt till förlängning av kontraktstiden som uppkommer på grund av avbrytandet.