Logga in

Isoleraren: ”Jag ser ingen poäng med distansskålar för tappvatten”

Publicerad
21 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
17 okt 2024

Dyrare, fulare och krångligare. Isoleraren Magnus Larsson på Sticab i Norrköping har svårt att se fördelarna med distansskålar för värme och tappvatten.

Inser problemen, men …
”Vi skulle slippa kritiken om fusk med isoleringen”

VVS-projektet:
Distansskålar för värme: Varje klammer kostar runt 1000 kronor

Du är tveksam till fördelarna. Har du själv erfarenhet av att jobba med distansskålar för värme och tappvatten?

– Nej, det är ingen som har kört med det här i Östergötland än så länge, vad jag vet Jag tror det är olika hur man ställer sig till det, de är rätt dyra så det handlar väl om kostnader kan jag tänka mig. Själv har jag svårt att se varför den här metoden skulle vara bättre.

Ett skäl är att distansskålar ska minska värmeförlusterna …

– Gör man jobbet korrekt utan att lämna glipor kan det inte bli några stora förluster. Jag ser ingen poäng i att ha distansskålar för tappvatten i stället för att pressa isoleringen över de vanliga upphängen som rörisarna har. Det går snabbare också.

Ett annat skäl är att det ska bli mer utrymme i schakten så att det blir mer plats för er att jobba i dem …

– Med schakten är det alltid lite roligt, i en del finns det inget utrymme alls, och när det är så  måste du gå ner i tjocklek i alla fall, så i det avseendet gör det ingen skillnad för oss som jobbar.

Tror du att distansskålar kan göra jobbet enklare för er som isolerar?

– Nej, det tror jag inte, snarare tvärtom. Om det ska vara ytbeklädnad, till exempel, plast eller plåt, måste man klippa ur för skruvarna som upphängningarna sitter i. Det blir jättefult med massor av urklipp och skruvar som sticker ut på utsidan av upphänget utanför, som man kan riva sig på. Utan distansskålar kör jag över med isoleringen och klipper ovanför. Då syns inga urklipp och det blir jämnt. Det funkar ju bra på kyla som du limmar och som inte har ytbeklädnad, vilket inte brukar behövas. Behövs det är det samma dilemma.

Gör det något om det blir fult?

– Vi kanske är nördar, men jag reagerar lite på det. Med distansskålar blir det inte helt rakt utan lite vågigt. Som kontrollant skulle jag reta mig på det. 

Inköparen:
Inte genomarbetat: ”Som gjort för att räkna bort sig med distansskålar”

Hur ser utvecklingen av metoder och produkter ut på isolersidan?

– Under de 30–40 år som jag har jobbat har det inte ändrats så mycket annat än formen på skålarna. Kombiskålarna är modernare och kan vara lite bättre att jobba med ibland, men jag tycker att det ska vara samma diameter på skålen som på rören. Det blir lättare glapp med kombiskålar.