Logga in

Hur ska Svea Solar lyckas bättre med värmepumparna på Ikea än Polarpumpen?

Publicerad
14 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
11 okt 2024

Det första försöket gick inte bra. Nu är värmepumparna tillbaka på Ikea i ny regi. Svea Solar ger sig in på marknaden med buller och bång. 

För två år sedan började Ikea och Polarpumpen sälja värmepumpar ihop men det samarbetet avbröts i somras. Varför ville parterna inte berätta, men Ikea stängde inte dörren för att fortsätta vara med och sälja värmepumpar i en annan regi.

Läs också:
Efter avbrutna Ikea-samarbetet: ”Värmepumpsmarknaden har varit utmanande”

Läs också:
Ikea slutar sälja värmepumpar: ”Hoppas kunna berätta mer”

Så blir det nu. Ett nytt samarbete har presenterats mellan Ikea och Svea Solar. Parterna säljer redan solceller tillsammans men nu utökar de det sortimentet med värmepumpar.

Svea Solars vd Mattias Ringqvist menar att det kanske ses som ett oväntat steg bland konsumenter som förknippar bolaget med solenergi. Han säger att smart styrning av värmepumpar passar in med företagets övriga utbud.

Vilken sorts värmepumpar ska ni sälja? 

– Inledningsvis säljer vi luftvärmepumpar i två olika modeller, men framöver vill vi också erbjuda luft/vatten-värmepumpar. Vi ser att det finns bra synergier med våra andra produkter som solceller, elbilsladdare och batterier där vi på ett effektivt sätt kan styra produktion, lagring och konsumtion av energi, säger Mattias Ringqvist.

Ikea hade ett samarbete med Polarpumpen och det avslutades, varför kommer det här försöket gå bättre? 

– Vi har samarbetat med Ikea sedan 2020, framför allt för installation av solceller. Under de åren har vi lärt känna varandra väl och insett att våra bolag arbetar bra tillsammans och vill därmed utöka samarbetet. Målsättningen är att hjälpa fler att ta kontroll över energin hemma på ett kostnadseffektivt, enkelt och hållbart sätt. Värmepumpar är en naturlig utökning av vårt samarbete och produktportfölj eftersom värme är den största källan till energikonsumtion i europeiska hushåll.

Läs också:
Svensk storsatsning på nya värmepumpar – ska tillverkas i Polen

På vilka andra sätt kommer det att märkas att ni ger er in på värmepumpsmarknaden? 

– Vi erbjuder luftvärmepumpar både på vår och Ikeas webbplats. Vår ambition är att på ett effektivt sätt styra produktion, lagring och konsumtion av energi. Där blir värmepumpar en viktig komponent då uppvärmning står för en stor del av vår energianvändning.