Logga in

”Han hade dragit slang och skruvar till golvvärmen i krypgrunden” 

Publicerad
8 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
11 okt 2024

Han gillar värmepumpsinstallationer och stör sig på slarv. Här bjuder han på en creepy jobbupplevelse och ett super(annorlunda)tips mot mördarsniglar. Möt VVS-företagaren och montören Magnus Törnqvist, 43, i Jämjö.

Möt rörmokaren Elin Kärreberg:
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Möt VVS-montören Elin Persson:
”Det blev 410 hål i bastun och helt snett och vint”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag håller på att installera en luft/vattenvärmepump som ska ersätta en gammal oljepanna. Det brukar bli snyggt i slutändan. Det är ju inte fredag än och jag brukar se till att ha allt klart på fredagar.

Favoritjobb. Foto: privat

Vad jobbar du helst med?

– Värmepumpar eftersom man är på samma plats i 2–3 dagar och för att det är en hel del att tänka på.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Vi skulle renovera ett badrum och eftersom det var golvvärme under fick vi ta det försiktigt när vi skulle bila upp för golvbrunnar och avlopp. Vi hittade inte golvvärmeslingan och klurade på var den var. Det visade sig att den låg under isolering och alltihop. Han som hade bott där innan, jag gissar att det var en han, hade installerat vattenburen golvvärme i hela huset och dragit skruvar och slang direkt i krypgrunden och skruvat fast plåtar och allt underifrån. Det var kallt på ena sidan och varmt på andra och samma slang. Men jag får ge en eloge till att han fixade det. 

Fungerade den?

– Den funkade men var kanske inte så energieffektiv som han hade hoppats på. Nu fick den ligga kvar eftersom det hade blivit för mycket för kunden att riva ut och göra om. Kunden var nog inte nöjd med hur det var gjort och det hade jag inte heller varit.

Annorlunda golvvärmeinstallation dragen från krypgrunden. Foto: privat

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Vi skulle installera en luft/vattenvärmepump i ett kallställt hus som stått i många år. Innan var det vedpanna och vattenburet. När vi skulle packa ihop märkte vi att pumpen betedde sig märkligt, det var inget tryck i den. Kunden hade pekat på fel rör när vi skulle kapa väck den gamla pannan, det var en quickfix att ordna. Men vi hörde något från övervåningen och såg en stråle som gick rakt ut från radiatorn, som vi tog väck.

Men det var inte över …

– Nej, när vi kom ner till köket rann det vatten rakt genom taket som kom från sönderfrusna stålrör på flera ställen på övervåningen. Det slutade med att vi fick göra om allt i hela huset. Pulsen var hög hela dagen och det har satt ribban för mig. Nu kontrollerar jag allt väldigt noga, ibland så noga så att det blir jobbigt.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– På vardagarna åker jag hem och tar det lugnt. På helgerna blir det kanske att leta efter nya grejer eller forska lite på något objekt man hittat.
Läs mer om Magnus Törnkvists speciella hobby här.

Somebody’s watching me 😱. Foto: privat

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag tränar inte för jag har inte tid men det hade behövts, även om jobbet är fysiskt. Det är tunga grejer att lyfta och jag är inte så lång. Men jag och sambon är i alla fall ute och motionerar på helgerna.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Med lin och snöre, inga flytande grejer. Jag har ingen bra erfarenhet av dem.

Vad stör du dig på?

– När det slarvas, när man hänger upp grejer lite halvdant och inte städar efter sig. 

Bästa verktyget suger upp både vått och torrt. Foto: privat

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Min batteridrivna dammsugare som är en vanlig dammsugare och våtdammsugare i ett. Det är skönt att ha den i badrum när man inte vill blaska ner och man kan ha den på samtidigt som man kapar rör.

Bocka eller pressdelar?

– Pressdelar mest, men i badrum oftast bockmaskinen. Jag gillar inte att pressa allt eftersom det ska kunna demonteras om det behövs.

Har du någon gång varit rädd eller blivit skrämd när du varit ute på uppdrag?

– Det är väl mest att man har känt att man inte är ensam i vissa hus fast man borde vara det, särskilt i en fastighet var det lite creepy, Det var någon där som liksom tittade på, men jag bryr mig inte så mycket. Det var länge sedan det hände senast.

Dold talang?

– Jag är duktig på att göra ljud och visslar mycket som olika fåglar, kycklingar till exempel. Jag brukar hålla på med det med ungar som jag möter när jag är ute på jobb.  

Första du gör på morgonen?

– Försöker kliva ur sängen, haha, jag är inte så morgonpigg.

Mördarsnigeljägare. Foto: privat

Melodi- eller rockfestival?

– Rockfestival.

Bästa musiken att jobba till?

– Det beror på vad jag känner för. Jag är allätare så det kan vara allt från 80-talsrock till eurodisco, hiphop till poddar.

Senaste hemmafix?

– Jag byggde en ankgård till min sambo. Hon har nyss fått nio ällingar så nu är det 14–15 stycken. De ger ägg och äter mördarsniglar.

Vilken kollega vill du hylla?

– Hela gänget på firman, vi är fyra totalt på Sturkö-Jämjö Rör & Värmeinstallationer.

Möt VVS-montören Fredrik Roos:
”De hade kopplat in en bergvärmepump med bara anslutningsslangar”

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Om vad andra sysslar med.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Det händer sällan men då blir det nog något grillat.