”Grossisterna river sönder påsarna och plockar ur kopplingarna”
VVS-produkter förvaras ofta slarvigt och det skapar risker. Det menar Martina Engblom, teknisk chef på Viega, som här ger fem råd kring hur material och verktyg bör hanteras före installation. Hur ofta servar du pressmaskinen till exempel?
Rör och kopplingar kan fara illa av att hanteras och förvaras på felaktiga sätt innan de används – och det sker alltför ofta. Det säger Martina Engblom som är Viegas tekniska chef. Företaget är profilerat inom bland annat rörkopplingssystem.
Läs också:
VVS-materialpriserna ökar i högre takt igen
Läs också:
Företag hamnade i tvist om betalning för tilläggsarbeten och material
– Om det kommer in smutspartiklar i rörledningen kan de ge grund till bakterietillväxt som kan vara svår att bekämpa. Partiklar kan även sätta sig i armaturer och påverka funktion, säger hon.
Det är inte några nya problem det handlar om, tvärtom är de seglivade och svåra att få bort.
– Det är mycket fokus på monteringsanvisningar men ändå blir det fel – varför? Det är enkla och självklara saker men verkligheten ser inte ut så på byggarbetsplatsen, säger Martina Engblom.
Här är exempel på problem med material- och maskinhantering och tips på hur den borde skötas.
1. Lägg aldrig metallrör direkt på marken
– När rören kommer till byggarbetsplatsen lyfts de ofta med truck. Se till att rören inte repas eller skadas när de flyttas runt. Metallrör ska aldrig förvaras direkt på betong eller marken. Dels för att skydda själva rörmaterialet men också för att rören hålls raka när de läggs på reglar. Pluggarna i ändarna av rören ska vara kvar ända tills man kapar och monterar rören. Tar man ut pluggarna för tidigt så finns risk för smuts i rören. Plaströr, pexrör, ska skyddas mot direkt solljus och köld eller extrem värme, plast skadas av sådant, säger Martina Engblom.
2. Öppna inte påsarna med rörkopplingar
– Det är väldigt bra att hålla rörkopplingarna inne i påsarna ända till montering. Det är någonting som vi ser att det inte alls följs. Åtminstone i Finland där jag jobbar är det till och med så att grossisterna river sönder påsarna och plockar ur kopplingarna och sätter dem direkt på hyllorna. De kan ligga där hur länge som helst och bli dammiga. Vi jobbar med att grossisterna inte ska öppna påsarna i butiken. Om det är en 22-millimetersböj som installatörerna använder varje dag finns ingen mening att ta ut enskilda kopplingar.
3. Välj rätt verktyg för rörkapning.
– Hanteringsfel ger läckage. Rören kapas med olika konstiga verktyg och om man kapar metallrör med vinkelslip eller liknande kan det bli skarpa kanter eller någon metallbit som sticker upp och orsakar skada om det finns O-ringar i kopplingarna. Det är ganska vanligt, vi ser det ofta. Rören ska kapas med verktyg som är menade att användas för det materialet. För metallrör ska man inte använda samma skärare för olika material. Om det blir något spår av metall som inte passar ihop med nästa rör kan det bli problem.
4. Sköt om pressystemen
– Pressmaskiner har batterier och är hydrauliska, de behöver naturligtvis hanteras med omsorg. De ska förvaras i sina väskor som de levereras i. Batterierna tål inte köld så bra, ta det i beaktande. Är det väldigt kallt är det en bra idé att ha maskinerna i rumstemperatur över natten.
Läs också:
”När jag var ny åkte jag alltid ut till grossisten klockan sex på morgonen”
5. Serva inte pressmaskinerna i onödan
Det finns ett serviceintervall för pressmaskiner, olika tillverkare har angett intervaller som står i handboken. Många har intervall på fyra år eller 30 000–40 000 pressningar. Vi hör ibland att byggherrar kräver att maskinerna ska ha ett serviceintyg årligen och frågan är varför. Tillverkaren känner sin produkt bäst och vet hur den ska servas. En service kan kosta flera tusen och gör att man inte kan använda maskinen på flera veckor, så det är onödigt att skicka till service om det inte finns behov. Nu finns det inbyggda funktioner där maskinen själv räknar pressningar och meddelar när intervallen börjar ta slut.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen