Logga in

Fyra faktorer som avgör valet av värmesystem

Publicerad
7 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
4 okt 2024

Går det att med hjälp av noggranna kalkyler förutse vilket värmesystem som är bäst? Energikonsulten Peter Karlsson listar fyra saker att ta hänsyn i valet av värmesystem.

Energikonsulten Peter Karlsson har tagit del av examensarbetet ”En livscykelkostnadsstudie av fyra värmesystem utifrån småhus med varierande storlek, energibehov och geografisk placering”. Han tycker det är ett intressant ämne och ett bra arbete.

läs mer om examensarbetet och upphovspersonerna
Vilket värmesystem ska man välja för småhus i Sverige?

Läs också:
Stor kalkyl: Kostnad på 50 års sikt för fyra olika värmesystem

Här är några punkter han tycker ger fog för vidare diskussion:

1. Restvärdet för exempelvis borrhål?

Man bör fundera på reinvisteringars storlek under systemens livslängd och i arbetet har de helt uteslutit restvärde för till exempel luftkanaler och borrhål. Om man värderat de bitarna annorlunda hade man kunnat få ett annat resulat.

2. Människors välmående

Det finns andra värden än de ekonomiska, exempelvis fördelarna med den filtrerade tilluften från FTX och ofta också högre (bättre) relativ fuktighet på vintern. 

– Speciellt i norra Sverige, jämfört med frånluftsvärmepump, då det höga luftutbytet riskerar att minska luftfuktigheten till nivåer som kan påverka människors välmående.

Johanna bor i piteå och har flvp …
Kan man vara nöjd med sin frånluftsvärmepump?

3. Utgå från byggnadens form och plats

Det är svårt att säga vilket system som är bäst. Det bästa är att utgå från en specifik byggnads utformning och dess system på den plats den är tänkt att stå och vad som då blir de bästa valen.

4. Håll koll på framtida regler i BBR

I och med att det är en studie riktad mot nybyggnationer bör man vara medveten om att Boverket jobbar för att minska elberoendet och håller på att göra om BBR. I remissrundan är ett förslag att det som kallas för vistelsezon ska tas bort, alltså den del i ett rum där krav ställs på termisk komfort för människans välbefinnande. I stället ska det vara gott inomhusklimat i hela rummet. Ett annat förslag är att byggnaden ska projekteras för att hålla 24 grader inomhus, även om det sedan normalt är 21 grader. 

Läs också:
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

– Om de två förslagen blir en regel i kommande BBR så ser jag det som svårt att klara kraven med frånluftsvärmepumpar i nyproduktion, säger han och förklarar att om man på kallare platser ska få upp -20 grader till 25 grader krävs det alldeles för mycket tillskottsel på slutet.