Logga in

Distansskålar för värme: Varje klammer kostar runt 1000 kronor

Publicerad
21 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
17 okt 2024

Man kan gå ner en storlek i isoleringen men distansskålar för varma rör kostar en rejäl slant. Det är säkert framtiden – men inte än, säger Gustav Eriksson, projektledare på Triclima, som jobbar med ett pionjärprojekt i Västerås.

Löser utrymmesbristen:
”Vi skulle slippa kritiken om fusk med isoleringen”

Föredrar traditionella metoden
Isoleraren: ”Jag ser ingen poäng med distansskålar för tappvatten”

I Icas nya fryslager i Västerås används distansskålar till hundra procent för alla rör. Projektledaren Gustav Eriksson berättar om utmaningarna.

Gustav Eriksson.

Hur är det att jobba med upphängning av distansskålar för varma rör?

– Systemet är inte helt färdigutvecklat och beprövat. Det har varit långa leveranstider och svårt att få fram grejer, bland annat finns inte klammer som matchar med distansskålarna och rören i större storlekar. På detta bygge har vi ett samarbete med Isover som har fått specialtillverka nästan alla distansskålar från 54 millimeter och uppåt med en vattenskärmaskin, bara det tog 3–4 veckor. Leverantörerna blir också förvånade när man beställer i denna utsträckning då det inte är vardag för dem.

Uppdaterat kyllager. Foto: Triclima

Det låter dyrt …

– Ja, det blir jättedyrt även om man kan gå ner en storlek i isoleringen. För ett DN125-rör kostar ett traditionell gummisvep runt 100 kronor, här får man lägga till minst en nolla för varje klammer.

Räcker monteringsanvisningarna eller behövs det någon särskild utbildning för VVS-montörer för att fixa detta?

– Monteringsanvisningarna räcker absolut. Har man tidigare jobbat med distansskålar, som till exempel svarta Armaflex, är det jätteenkelt. Problemet är sortimentet för varma/torra rör.

Har det varit roligt?

– Det är kul att pröva något nytt och vara lite pionjär. Sedan får vi se hur kul det blir när allt är färdigställt och jag ska räkna ihop ekonomin.

Vilka är fördelarna med den här metoden?

– Att spara energi är den enda fördelen som syns. Enligt kunniga i ämnet skall tio procent energi sparas, som annars hade gått ut genom gängstänger, detta har jag svårt att köpa.  Själva montaget blir svårare och mer kostsamt, samt att mycket av materialet inte är lagerfört vilket medför problem.

En fördel som har lyfts är att det blir mindre trångt i schakten …

– En traditionell isolerskål som är låt säga 80 millimeter på ett värmerör, med distansskålen kan man gå ner till 60 millimeter, så det handlar om två centimeter. Det blir ingen större skillnad. Och till detta tillkommer större klammer, som nu är utanpå rörets isolering. Det innebär att ”öroren” på klammern nu sticker ut och måste tas hänsyn till när du ska lägga rören tajt ihop. Så att spara plats ser jag inte som ett argument.

Inköparen:
Inte genomarbetat: ”Som gjort för att räkna bort sig med distansskålar”

Är det här framtidens metod?

– Det är det säkert, men inte i dagsläget.