Logga in

”Då finns endast två val med vattenburen golvvärme”

Publicerad
2 okt 2024, 08:52

Kunden vill ha golvvärme i ett rum där höjden begränsar möjligheterna. Kan vi spåra betongbjälklaget och lägga värmespridningsplåtar i spåren och flyta 10–15 mm ovanpå? VVS-experten Mattias Wirdéus på VVSYN har svar. 

Text

Fråga: Min kund vill ha vattenburen golvvärme i ett rum på 50 kvadratmeter med ett platsgjutet betongvalv. Men tyvärr är vi begränsade av bygghöjden på grund av befintliga fönsterpartier. Kan vi spåra betongbjälklaget och lägga värmespridningsplåtar i spåren och flyta 10–15 mm ovanpå? Eller går det att använda 8 mm-slang?

Läs också:
Beror stoppet i avloppet på de två 90-gradersböjarna?

Läs också:
Hur mycket svets måste jag kunna?

Svar: Ett platsgjutet betongbjälklag har historiskt sett varit annorlunda uppbyggt. I äldre byggnader så är det vanligt med tvåskiktsgjutet betongbjälklag, då är det översta skiktet närmast golvet inte konstruktionsbetongen. Ett vanligt platsgjutet betongbjälklag är idag ett en-skikts massivt betongbjälklag.

Om golvhöjden endast får ökas med 10–15 mm så finns egentligen endast två val med vattenburen golvvärme i ett mellanbjälklag i betong: 

En-skikts massivt betongbjälklag: Spåra betongen och göra en ny pågjutning/flytspackla.

Två-skiktsgjutet betongbjälklag: Spåra eller bila bort det övre skiktet betong. Det bästa alternativet är att bila bort det övre skiktet betong, isolera betongvalvet, montera golvvärmen, därefter göra en övergjutning.

Det är ett stort arbete oavsett hur man gör. Är det enda alternativet att spåra/såga i bjälklaget, och konstruktionen tillåter det, så är den bästa lösningen att välja en något grövre golvvärmeslang. Då blir det färre antal meter att spåra då grövre golvvärmeslang läggs med större centrumavstånd. En klenare golvvärmeslang har även mindre maxlängd vilket innebär fler slingor på samma golvyta, med fler slingor så blir injusteringen och montaget mer omfattande och med fler komponenter.

Nackdelen med att spåra i betongen och gjuta in golvvärmen är att en stor del av värmen även går neråt, det blir oönskad takvärme i våningen under golvvärmen. Rekommendationen är cirka 50 mm isolering under golvvärmen i ett mellanbjälklag. Oönskad takvärme ventileras ofta bort och ökar energiförbrukningen istället för att öka värmen i fastigheten. Alternativet kan vara att isolera taket i våningsplanet nedanför om värmespridningen blir för stor.

Kan golvhöjden ökas 20–25 mm oavsett konstruktionen på bjälklaget så finns det andra smidigare lösningar med cellplastskivor som utgör isoleringen under golvvärmen, på cellplastskivan är det värmefördelningsplåt där golvvärmeslangen monteras.  

För att veta vilken systemlösning som passar bäst så behövs mer information om bjälklaget och nuvarande golv, och vilket nytt golv som är tänkt ovan golvvärmen. Både golvmaterialet och tjockleken på golvet inverkar på den totala bygghöjden.

Läs också:
Är det tillåtet att limma WC-stol på plastmatta?

Endast värmefördelningsplåtar brukar inte monteras när golvvärmeslangen ska gjutas/flytas in, utan vid systemlösningar tillsammans med cellplast eller träskivor. Följ alltid golvvärmetillverkarens monteringsanvisningar för respektive golvvärmesystem.