Logga in

Bubblor tar bort avlagringar i tappvattenrören

Publicerad
24 okt 2024, 09:53

Kan nanobubblor rengöra rör från rost, magnetit och legionella? Ett företag lanserar en ny metod för att göra just det.

Peter Östergrens är vd på Tekfast och en av representanterna i Sverige för det tysk-finska företaget Bauer Watertechnology som står bakom nanobubbeltekniken.

Han säger att en del personer är misstänksamma mot tekniken och undrar hur endast en rörspole och en blinkande “julgran” (styrenheten) ska kunna vara effektiva, men när de får se resultatet efter en bubbelbehandling så inser de att det faktiskt har hänt något.

Nanobubbelteknik kan användas för bland annat rengöring av värme-, kyl- och tappvattensystem.

Peter Östergrens berättar om en bostadsrättsförening i Tullinge utanför Stockholm som hade problem med avlagringar i tappvattenrören provade nanobubbeltekniken – och fick bort 90 procent av avlagringarna. 

Det gick till så att nanobubbelteknik installerades på det inkommande tappkallvattnet. En bit av röret kapades av och man satte dit en rörspole, där vattnet gick igenom. 

Nyckeln till processen finns i styrboxen och hur väl kvävet och syret trycker ihop bubblorna. Nanobubblorna bildas av kväve och syre som finns i det befintliga vattnet, själva behandlingen sker genom elektromagnetiska fält som genererar nanobubblor.

– Behandlingen innehåller bara rent vatten och är helt fri från kemikalier, säger Peter Östergrens.

Användandet av nanobubblor förekommer inom olika branscher, men rörreningstekniken är företaget ensamma om i Sverige.

– Vi har gjort tester på rör som från början hade biofilm och bakterier, men som rengjorts med nanobubblor och fått dem rena från legionellabakterier enligt tester som gjorts.

Vilka är då nackdelarna med nanobubbeltekniken?

– Initialt tycker en del kunder att produkten är dyr. Priset ligger från 70 000 kronor för den minsta enheten och uppåt. Men samtidigt kan kunden räkna hem en hel del på energieffektivisering. I snitt sänker kunderna framledningstemperaturen med 2–5 grader.

FAKTA/NANOBUBBLOR

Nanobubbelteknik används för bland annat rengöring av värme-, kyl- och tappvattensystem.

Nanobubblor bildas av kväve och syre som finns i vattnet och behandlingen genom ett elektromagnetiskt fält som genererar nanobubblor. En bubbla är cirka tusen gånger mindre än ett hårstrå.

Bubblorna är neutralt flytande och kan förbli i vatten under lång tid, utan att stiga upp till ytan och avgasas. När nanobubblorna kommer i kontakt med korrosionsrester, utfällningar och biofilm så kollapsar de genom implosion. Det frigör hydroxylradikaler (OH) som reagerar med olika föroreningar i luft, vatten och på ytor.

Hydroxylradikalen med kemisk beteckning OH är en reaktiv syremolekyl som bildas när vattenmolekyler (H2O) interagerar med det elektromagnetiska fältet under tryck inne i vattenbehandlingsdelen.