Logga in

Allt du behöver veta om FTX-ventilation

Publicerad
28 okt 2024, 08:16
| Uppdaterad
30 okt 2024

Vad är egentligen skillnaden mellan FTX-ventilation och andra ventilationssystem? Vilka är de stora fördelarna – och vad är nackdelarna? I den här artikeln går vi igenom allt som är värt att veta om FTX.

INNEHÅLL

  1. Vad är ett FTX-ventilationssystem?
  2. Hur fungerar ett FTX-system?
  3. Vad är skillnaden mellan FTX-ventilation och andra ventilationssystem?
  4. Vilka fördelar erbjuder FTX-ventilation för bostäder?
  5. Vilka är nackdelarna med FTX?
  6. Hur kan ett FTX-system förbättra inomhusklimatet?
  7. Hur energieffektiva är FTX-system?
  8. Vilka regler och standarder gäller för installation av FTX-system i Sverige?
  9. Hur påverkar FTX-system fastighetens energiförbrukning och energideklaration?
  10. Vad kostar det att installera ett FTX-ventilationssystem?
  11. Vilka underhållsbehov har ett FTX-system?
  12. Hur lång livslängd har ett FTX-system?
  13. Vad ska man tänka på vid val av FTX-system?
  14. Kan man installera FTX-system själv eller bör man anlita en VVS-installatör?
  15. Vad bör en VVS-installatör tänka på vid installation av FTX-system?
  16. Hur anpassar man ett FTX-system för olika typer av fastigheter (villa, lägenhet, kontor)?
  17. Hur ofta bör filter i FTX-system bytas ut?
  18. Vilka är de vanligaste felen i FTX-system och hur åtgärdas de?
  19. Hur påverkar ett FTX-system inomhusmiljön för allergiker?
  20. Finns det ekonomiskt stöd eller bidrag för installation av FTX-ventilation?
  21. Vilka miljömässiga fördelar erbjuder FTX-system?

1. Vad är ett FTX-ventilationssystem?

FTX står för från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning. Värmeväxlaren gör att frånluftens värme kan återvinnas för att värma upp ny, kall luft som tas in utifrån. Ett FTX-system är helt mekaniskt och består av två fläktar – en tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt. Fläktarna ventilerar byggnaden i två separata kanaler.  Värmen återvinns sedan genom en växlare mellan de två kanalerna.

FTX kallas ibland för balanserad ventilation och ger kontroll över mängden tilluft som tillförs rummen.

Utan FTX går värmen ofta förlorad under vinterhalvåret genom ventilationen. Särskilt för byggnader med höga ventilationsflöden som skolor och kontor, flerbostadshus med radonproblem och med självdrag är ventilationen en av de större energiförlusterna. Med ett FTX-system kan man stoppa värmeläckage och minska energiåtgången.

FTX-aggregatets effektivitet anges ofta med en temperaturverkningsgrad. Den beskriver hur mycket av värmen i frånluften som återvinns i aggregatet och som tillförs tilluften. Verkningsgraden bestäms genom temperaturmätning av tilluft, frånluft och uteluft. Ju högre verkningsgrad, desto mer värme återvinns.

För flerbostadshus rekommenderas en temperaturverkningsgrad på mellan 75 och 85 procent.

FTX-systemet sparade energi
Hela kalkylen: Så mycket energi har familjen sparat

2. Hur fungerar ett FTX-system?

Tilluften blåses in i huset på rätt plats. Systemet är oberoende av vädret och i de flesta fall den mest energieffektiva lösningen i kombination med värmepump.

Innan den uppvärmda frånluften skickas ut passerar den en värmeåtervinnare, som använder energin i frånluften till att värma upp den kalla inkommande uteluften som sedan filtreras och värms upp. Den blir då tilluft som via kanalsystemet transporteras till respektive rum där den sedan blåses in.

Energibesparingen blev mer än 40 procent
Hybridvärme sänker energiförlusten i äldre hus

Solfångare, solceller och FTX värmer huset i Glimåkra
Så funkar huset utan värmepump och radiatorer

3. Vad är skillnaden mellan FTX-ventilation och andra ventilationssystem?

FTX är ett mekaniskt ventilationssystem med både från- och tilluft (FT) samt värmeväxling (X). FTX-system använder ett kanalsystem som tillför frisk och filtrerad luft. Innan den uppvärmda inomhusluften (frånluften) skickas ut passerar den ett värmeåtervinningsaggregat som använder energin i frånluften till att värma upp den kallare inkommande luften. 

Med ett FTX-system värms inkommande luft i ventilationsaggregatet.

Frånluft (FX) är mycket känsligt för hur de boende öppnar och stänger dörrar och fönster. Dessutom kan det bli kalldrag på grund av FX-systemets springventiler som släpper in kall luft utifrån.

– Det har blivit ett mantra att man måste ha FTX och att FX inte klarar energikraven, men jag är inte för eller emot något av systemen, säger Harry Matero, installationsstrateg på Skanska till VVS-Forum och hänvisar till att företaget gjort en egen utredning i frågan.

Detta för att en gång för alla ta reda på vilket system som i flerbostadshus i Stockholm är det bästa ekonomiskt, energimässigt och ur kundperspektiv.

Men resultatet blev inte riktigt vad man förväntat sig.

– Inget av de nybyggda allmännyttiga bostadshusen med FTX i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, förutom ett plusenergihus med bergvärme, klarar kravet på 55 kWh/kvadratmeter och år, säger Harry Matero.

– Vid flerbostadshus byggda 1961–1963 vid Valla torg i Årsta skulle man sänka energianvändningen med 60 procent och klarade målet med FX. Man har en energiprestanda på 50 kWh/kvadratmeter. Det visar sig vid en jämförelse med FTX-hus i Norra Djurgårdsstaden att husen i Valla torg har en bättre energiprestanda.

För- och nackdelarna med bägge systemen
Ska man välja FX eller FTX?

Skanska undersökte saken och resultatet överraskade
”Det har blivit ett mantra att man måste ha FTX”

Vilket system är energisnålast?
Så slutade energimatchen

4. Vilka fördelar erbjuder FTX-ventilation för bostäder?

FTX ger en god värmeåtervinning på mellan 80–90 procent. Fastighetsägare får bättre ekonomi tack vare sänkta energi- och driftkostnader.

Gratis kyla. Om FTX-systemet kombineras med frikyla så kan tilluften kylas utan extra kostnad. Med FTX-ventilation är det dessutom enklare att balansera lufttrycken än med FX-ventilation. 

Bygget som har både FX och FTX
Stridsfrågan som delar branschen i två läger

5. Vilka är nackdelarna med FTX-system?

De vanligaste problemen med FTX är fellarm, ljudnivåer, utslitna fläktmotorer som väsnas och igensatta filter. Ett FTX-system har i de allra flesta fall en kontrollpanel som larmar ifall det är något problem med systemet. För att undvika fellarm och problem med ett FTX-aggregat bör man utföra service vart tredje år och byta filter minst en gång per år. 

Ett annat vanligt problem med FTX-ventilation är buller och störande ljud. Eftersom ett FTX-system är baserat på att det finns rörledningar som transporterar luften till och från olika platser i huset innebär det även att ljud kan följa med. Därför kan exempelvis personer som bor i stadsmiljö uppleva att trafikbuller och annat utomhusljud hörs tydligare efter att ett FTX-system installerats.

Lösningen är att installera ljuddämpare på både in- och utkanalen så att utomhusljudet inte letar sig in i ventilationsrören.

Problem med oljud i ett FTX-system kan också bero på att installationen är underdimensionerad samt att det finns många krökar och böjar på ventilationstrummorna där luftvirvlar och vibrationer kan uppstå.

Ett annat vanligt problem är överhörning, det vill säga att ljud förflyttas från ett rum till ett annat. Framför allt kan det upplevas som störande med ljud från exempelvis tvättstuga eller kök i sovrummet.

Problemet går ofta att åtgärda med bra ljuddämpning. 

Om du bor i ett tätt småhus, eller en lägenhet, med FTX-ventilation och roterande värmeväxlare finns anledning att hålla ett extra öga på fukten, varnar experter.

– Det började vintern 2010, när det var väldigt kallt. Då fick vi bland annat höra om ett nybyggt område med passivhus där cirka 20 procent av lägenheterna hade fuktproblem, berättar Svein Ruud, teknisk expert på forskningsinstitutet Rise (tidigare SP) i VVS-Forum.

Boende i täta småhus med FTX-ventilation bör se upp med fukt i  kanalerna, särskilt under kalla vintrar. Rådet kommer från experter som sett en ökning av problemet.

Håll koll på kanalerna
Se upp med fukten i FTX

Små missar kan orsaka oljud
5 fel som orsakar buller från ventilationen

6. Hur kan ett FTX-system förbättra inomhusklimatet? 

Med FTX sker ett luftombyte i hela huset varannan timme.

Ett FTX-system ger större möjlighet till stor luftomsättning, eftersom den tillförda luften är förvärmd.

Enligt forskning får boende i ett FTX-hus förbättrad sömn med lägre CO2-halter.

F7-filtren i FTX-systemet renar luften från pollen och allergener och gör att inomhusmiljön blir bättre för allergiker.

FX-ventilation kan skapa undertryck inomhus, vilket gör att radon riskerar att sugas in. Att bygga om till FTX-ventilation är ett vanligt sätt att lösa radonproblem i befintliga bostäder.

För- och nackdelarna med bägge systemen
Ska man välja FX eller FTX?

7. Hur energieffektiva är FTX-system?

Med ett FTX-system återvinns upp till 85 procent av den värme som behövs tillföras till luften. Ventilationen är separerad från uppvärmningen, vilket innebär ett fritt val av värmekälla. FTX kräver visserligen separata kanaler, men tack vare få rörliga delar och ofta bara två filter per FTX-aggregat som behövs bytas ut är det låga service- och underhållskostnader. Den vanligaste typen av värmeväxlare i bostäder är en motströmsväxlare. Man ska välja en växlare som har så bra verkningsgrad som möjligt, helst mellan 80-85 procent. Roterande värmeväxlare bör inte användas i flerbostadshus med FTX, eftersom de kan orsaka innemiljöproblem.

VVS-Forum har i ett reportaget berättat om Assemblin-ägda företaget Enexergi (Enex) i Vaxholm norr om Stockholm. Enex är specialiserat på energisparprojekt för flerbostadshus, främst med bergvärme- och FTX-lösningar. Företaget gör även hybridanläggningar med både bergvärme och FTX med återlagring av värme i borrhålen. Hus med frånluftssystem byggs om till till- och frånluftssystem med återvinning. Aggregat vid entréerna ersätts med FTX-aggregat på vinden och tilluft leds till varje våningsplan via kanaler i de gamla sopnedkasten. Elektroniskt styrda brandspjäll förser lägenheterna med luft och rökdetektorer säkerställer brandfunktionen.

Enex har genomfört över 100 projekt i Storstockholm sedan starten 2010 och omsätter idag cirka 70 miljoner kronor. Ungefär 40 procent av uppdragen är FTX-lösningar och 60 procent är bergvärmeprojekt.

Kvarteret Kulingen i Hammarbyhöjden i Stockholm består av drygt 30 hyreslägenheter. Under våren 2023 fick fastigheten ett nytt FTX-ventilationssystem – som på bara några månader innebar en energibesparing på närmare 60 MWh.

Kan leda till innemiljöproblem
Då ska man inte välja roterande värmeväxlare

Gamla fläktar drar betydligt mer el än nya. Vid byte till en ny fläkt kan upp mot 3 kilowattimmar per kvadratmeter sparas årligen. Ett nytt väldimensionerat FTX-system i en byggnad med gamla till- och frånluftsfläktar kan därmed innebära att elanvändningen för ventilationen minskar.

Specifik fläkteffekt är ett mått som beskriver hur mycket el som behövs för FTX-systemet. Ett värde på 1,5 kilowatt per sekund och  kubikmeter är rimligt att sikta på om det går att dra kanalsystemet utan alltför långa sträckor eller många böjar.

I energikalkylen måste man också ta med aspekten att FTX-aggregatet drar el, mellan 500 upp till 1 500 kilowattimmar per år för hus upp till 250 kvadratmeter.

8. Vilka regler och standarder gäller för installation av FTX-system i Sverige?

Generellt är inte installation av FTX i en villa anmälningspliktig, eftersom brandskyddet inte påverkas. Däremot om det blir väsentliga ändringar på fasad/tak eller andra delar utomhus då måste man ha bygglov. 

För ett småhus krävs ingen återkommande OVK, men det
rekommenderas att man med 5-10 års intervall rensar frånluftskanaler och
gör en förnyad injustering av luftflödena.

OVK löser inte alla problem
Kontrollantens ojämna kamp

9. Hur påverkar FTX-system fastighetens energiförbrukning och energideklaration?

Med ett FTX-system återvinns upp till 85 procent av den värme som behövs tillföras till luften. Ventilationen är separerad från uppvärmningen, vilket innebär ett fritt val av värmekälla. FTX kräver visserligen separata kanaler, men tack vare få rörliga delar och ofta bara två filter per FTX-aggregat som behövs bytas ut.

Så kan FTX spara energi
Enex: ”Intresset för våra lösningar har aldrig varit så stort”

Sturebyskolan måste byta ventilationssystem
Här får gamla skolan ny luft

Så skyddas husen vid skyfall
Här rustas husen för att palla extremväder

Ledde renoveringarna till energibesparingar?
Så gick det sedan för prestigeprojekten

10. Vad kostar det att installera ett FTX-ventilationssystem?

Att installera FTX är en stor investering för en villaägare. Omkring 150 000 kronor får man räkna med. Det innebär en större uppstartskostnad än för andra ventilationssystem. Däremot kommer investeringen på sikt att hålla nere energiförbrukningen och kundens kostnader.

FTX-systemen har oftast högre installationskostnad, medan FX-system har högre löpande kostnad för underhåll. 

Kritik mot konsulters kompetens
Ventilationskonsulterna måste klara beräkningar

11. Vilket underhållsbehov har ett FTX-system?

FTX har låga service- och underhållskostnader, men professionell service och underhåll krävs regelbundet.

Botkyrkabyggen letar efter energitjuvar
”Förr tog man i både i dimensioner och flöden”

12. Hur lång livslängd har ett FTX-system?

Ett FTX-aggregat har en livslängd på cirka 25-35 år, beroende på tillverkare och modell. Livslängden påverkas även av faktorer som underhåll och filterbyten. 

13. Vad ska man tänka på vid val av FTX-system?

Börja med att söka efter lämpliga utrymmen i huset, där man kan dra ventilationskanalerna och se till att de både är rätt dimensionerade och tillräckligt isolerade. Här krävs det en noggrann planritning. Det är även viktigt var värmeväxlaren placeras, så att den skyddas från kyla och samtidigt är tillgänglig för skötsel. I många fall väljer man att installera aggregatet i vindsutrymmet, men det kan vara en fördel att istället placera det i bostadsdelen, till exempel i badrum eller grovkök.

Vid köp av FTX-aggregat är det alltid bra att fråga efter kända fabrikat som är utvecklade för ett nordiskt klimat och begära referenser.

När FTX installeras behövs en särskild plats för aggregatet. I bästa fall går det att använda outnyttjad plats på vinden. I annat fall går det att bygga separata fläktrum.

I bostäder brukar tilluftsventiler placeras i vardagsrum, sovrum och andra utrymmen där man vistas längre tider. Frånluftsventilerna placeras ofta i badrum, toalett, tvättstuga och kök. Det är även vanligt att frånluft placeras i klädkammare, entré och liknande utrymmen.

Kombinerat värme- och ventilationssystem
”Bara vi i grannskapet har det här speciella kombosystemet med FTX och luft/vattenvärmepump”

14. Kan man installera FTX-system själv eller bör man anlita en VVS-installatör?

Man kan installera FTX själv i ett självdragshus om man är händig och har kunskap om ventilationsteknik. Det gäller att hitta bra utrymmen och ytor för att kunna dra rör genom våningsplanen. Men det krävs ytterst stor noggrannhet att dra kanaler så att det blir helt tätt överallt och inte uppstår några luftläckage eller bristfällig isolering vid vinklar och genomföringar. Dessutom måste man hitta bra lösningar för att minska tryckfall samt ljuddämpning kring fläktar och don, vilket kan vara komplicerat. Men FTX-installation i självdragshus lönar sig i princip alltid.

Det går att installera FTX i hus med självdrag
Enkelt system fixar ventilation i gamla hus

Stöd till yrkesutbildning
Branschen betalar ventmontörers utbildning

15. Vad bör en VVS-installatör tänka på vid installation av FTX-system?

Huset ska vara lika tätt som ett nytt hus, något som kan dokumenteras med en tryckprovning.

Eftersom det måste finnas separata in- och utkanaler för luften och att rörledningar måste dras till alla rum där man vill ha ventilation, innebär det en viss åverkan på huset. Öppningar måste tas upp i ytterväggarna och rörgenomföringar dras i huset. Beroende på hur huset är byggt kan det därför innebära stora förändringar. 

Gå igenom med kunden hur kanalerna kan dras för att minska såväl visuella som ljudmässiga problem.

Om kunden tvekar om vilket ventilationssystem, FX eller FTX, som hen ska välja, informera gärna om för- och nackdelar med systemen. 

FX har mekanisk frånluftsventilation (F) med möjlighet till värmeväxling (X), ofta med frånluftsvärmepumpar. 

FX-system bygger på undertrycksventilation från ett frånluftsaggregat och evakuerar frånluft genom badrum, kök och klädkammare. 

FX tar in uteluft genom fasaderna, exempelvis genom springventiler, uteluftventiler eller bakom radiatorerna. Risken är stor att detta orsakar kallras och kalla golv som försämrar komforten. 

FX i kombination med golvvärme kan orsaka komfortproblem.

Med ett FTX-system återvinns upp till 85 procent av den värme som behövs tillföras till luften. Ventilationen är separerad från uppvärmningen, vilket innebär ett fritt val av värmekälla.

FTX-systemen har oftast högre installationskostnad, medan FX-system har högre löpande kostnad för underhåll. 

Med FTX sker ett luftombyte i hela huset varannan timme. Ett FTX-system ger större möjlighet till stor luftomsättning, eftersom den tillförda luften är förvärmd.

"Orättvis kritik"
”Kräva att frånluftsvärmepumpar borde förbjudas är djupt okunnigt”

16. Hur anpassar man ett FTX-system för olika typer av fastigheter (villa, lägenhet, kontor)?

Radhus med platta tak och andra hus utan tillgänglig vind är inte lämpliga för FTX. Platsen för installationen av systemets ventilationsrör kan bli en utmaning om man inte har möjlighet att dra kanalerna i vinden.

Dåligt isolerade hus är inte heller optimala för FTX-installationer. När det gäller fritidshus där man inte bor på heltid så kan FTX kännas som en onödigt stor investering. Dessutom är fritidshus generellt dåligt isolerade, så kunden kan inte räkna med några större besparingar vad gäller uppvärmningen. 

– Projektet ger erfarenheter av att installera FTX i låga hus med få lägenheter, där det idag ofta är på gränsen till olönsamt, säger Jan Kristoffersson, projektchef hos Sustainable Innovation till VVS-Forum.

Innovativa lösningar prövas
Ny ventilationsteknik prövas i miljonprogrammet

Jätteutmaning för ventilationsbranschen
5 tips för bättre ventilation i gamla hus

17. Hur ofta bör filter i FTX-system bytas ut?

Filtren ska bytas regelbundet, 2-4 gånger per år, om det finns allergier i familjen. Annars kan det vara tillräckligt att byta filter en gång per år. I aggregatet ska det  finnas filter för uteluft och frånluft som skyddar värmeväxlare och fläktar från nedsmutsning. Filterbytet i FTX-systemet är lätt att göra eftersom samtliga filter sitter centralt i luftbehandlingsaggregatet. 

Om filtren inte har bytts ut och blivit igensatta, måste FTX-aggregatet arbeta hårdare. Det ökar energiförbrukningen. Genom att byta filter regelbundet minskar man belastningen på ventilationssystemet och sparar därmed stora summor på energikostnaden.

Var tionde villaägare har aldrig rengjort filtren
Ren vinst att städa sin FTX-ventilation

Rättsprocesser i Holland
”Förbjud luftfilter med formaldehyd”

18. Hur påverkar ett FTX-system inomhusmiljön för allergiker?

F7-filtren i FTX-systemet renar luften från pollen och allergener och gör att inomhusmiljön blir bättre för allergiker. Ett FTX-system kan förbättra inomhusmiljön för allergiker genom att filtrera och byta ut luften kontinuerligt, minska fukt och därmed minska risken för mögel, och hålla en jämn luftfuktighet.

Ett bra installerat FTX-system kan minska behovet av att öppna fönster, vilket ofta kan leda till att damm och pollen virvlar in i huset. Genom att hålla fönstren stängda och förlita sig på systemets kontrollerade till- och frånluftsflöden, minskas spridningen av dammpartiklar inomhus.

Mätningar av innemiljön i flerbostadshus på den hårt trafikerade Hornsgatan i Stockholm visar att inomhusluften blivit klart bättre efter installationen av FTX. 

Trots ett utsatt läge kan boende få en bra innemiljö
Så halverades partikelhalten på Hornsgatan

Arbetsprestation ökar med god inneluftkvalitet enligt forskare
Så stora blir vinsterna – i pengar och hälsa – med bra inneklimat

19. Finns det ekonomiskt stöd eller bidrag för installation av FTX-ventilation?

Rotavdrag går att göra för alla typer av ventilationsarbeten. Men kunden får inte dra av kostnader för material eller övriga kostnader, som exempelvis resekostnader. Några exempel på arbeten som man kan få rotavdrag för är ventilationsservice och rengöring. Rotavdraget höjdes den 1 juli 2024. Det innebär att kunden kan få 75 000 kronor i både rot- och rutavdrag. Höjningen gäller året ut.

Fastighetsägare vill ha rotavdrag för renoveringar
”Inför ROT-avdrag i miljonprogrammet”

20. Vilka miljömässiga fördelar erbjuder FTX-system?

FTX ger ett mycket bra inomhusklimat och bidrar till en bra miljö att vistas i.  FTX är dessutom  miljövänligt genom att energiförbrukningen sjunker, därmed minskar fastighetsägaren även sina koldioxidavtryck. 

Energisnålhet och träkonstruktioner är gemensamma nämnare
Här är kraven höga på hållbarhet

Frågor och svar om FTX som värmesystem

Kan enbart FTX värma upp ett helt hus?

Svar: FTX-system används främst för att ventilera byggnader och återvinna värme från inomhusluften, men de är vanligtvis inte avsedda att fungera som den enda värmekällan för att värma upp ett helt hus.

Ett FTX-system fungerar genom att återvinna värme från den varma inomhusluften som avlägsnas och använda den för att förvärma den inkommande utomhusluften. Detta minskar energibehovet för uppvärmning eftersom den inkommande luften redan är uppvärmd, men det ersätter inte behovet av en primär värmekälla, som exempelvis en värmepump, elpanna eller fjärrvärme.

I hus med mycket låga energibehov, som passivhus eller energieffektiva hus, kan dock ett välfungerande FTX-system vara tillräckligt för att hålla en behaglig temperatur. Men i de flesta vanliga bostäder behövs ytterligare värmeförsörjning för att täcka uppvärmningsbehoven under kalla perioder.

För att få riktig kylning kan FTX-systemet kombineras med exempelvis ett AC-system som installeras separat och arbetar i samverkan med FTX, som hjälper till att sprida den kylda luften i huset.

I vissa avancerade FTX-system kan en kylmodul läggas till, vilket gör det möjligt att kyla den inkommande luften

Måste man kombinera FTX med bergvärme?

Svar: Nej, man måste inte kombinera ett FTX-system med bergvärme. FTX-system och bergvärme är två separata tekniker som hanterar olika aspekter av energianvändningen i ett hus.

FTX-systemet ansvarar för ventilation och återvinner värme från den utgående inomhusluften för att värma upp den friska inkommande luften. FTX förbättrar energieffektiviteten i ett hus genom att minska behovet av att värma upp den tillförda utomhusluften.

En bergvärmepump värmer upp ett hus genom att utvinna värme från berggrunden. Den fungerar som en primär värmekälla och används ofta för att värma vatten till både värmesystemet (exempelvis radiatorer och golvvärme) och tappvatten.

Man kan kombinera systemen för att få en mycket energieffektiv lösning, där FTX-systemet minskar värmeförlusterna och bergvärmepumpen levererar den huvudsakliga uppvärmningen. Men man kan också använda FTX-systemet med andra typer av värmekällor, som exempelvis luft/vattenvärmepump, fjärrvärme och vedpanna.

Valet av värmesystem beror på husets uppvärmningsbehov, geografiskt läge, budget och andra faktorer. FTX kan i princip kombineras med vilket värmesystem som helst.

Vad kostar det att installera FTX?

Svar: Kostnaden för att installera ett FTX-system varierar beroende på flera faktorer, som husets storlek, systemets kapacitet, installationsförhållanden och vilken modell som väljs.

Uppskattningsvis ligger materialkostnaden (ventilationsaggregat, kanaler, ventiler med mera) på mellan 50 000 – 100 000 kronor, beroende på kvalitet, märke och storlek.

Installationskostnaden (för att bland annat dra kanaler, montera aggregatet och justera systemet) ligger runt 40 000 kronor upp till 80 000 kronor för ett normalstort hus.

Totalt kan kostnaden för att installera FTX i ett vanligt enfamiljshus hamna någonstans mellan 90 000 kronor och 180 000 kronor.

FTX-system har dessutom löpande driftskostnader för el till fläktarna, men de brukar vara relativt låga.

Vilket system är mest energieffektivt, FX eller FTX?

Svar: FTX-systemet är generellt sett mer energieffektivt än FX, eftersom det har värmeåtervinning som effektivt minskar behovet av extra uppvärmning.

Vilket värmesystem är mest lönsamt långsiktigt sett?

Svar: På lång sikt är FTX mer lönsamt än FX-systemet, trots att FTX ofta har en högre initial installationskostnad. Det beror på FTX-systemets energieffektivitet och minskade uppvärmningskostnader.

Kan man kyla med FTX?

Svar: Nej, FTX kan inte kyla luften aktivt på samma sätt som en luftkonditionering, men det kan bidra till att hålla inomhustemperaturen lägre under varma perioder, särskilt om det har en bypass-funktion, där värmeväxlaren kopplas bort under varma perioder. Det innebär att den varma inomhusluften  ventileras ut utan att värmen återvinns och den friska utomhusluften kommer in utan att värmas upp.

Ett FTX-system har inte någon inbyggd funktion för att aktivt kyla luften. Däremot kan det ha indirekta fördelar för kylning under sommaren, även om det inte fungerar som en traditionell luftkonditionering. Under sommaren när det är varmt utomhus, kan FTX ändå hjälpa till att hålla inomhustemperaturen något svalare genom att ventilera ut varm inomhusluft och byta ut den mot svalare utomhusluft under kvällar och nätter när temperaturen utomhus sjunker.

Hur stor skillnad är det på de olika FTX-fabrikaten?

Svar: De största skillnaderna mellan olika FTX-fabrikat ligger i verkningsgrad, ljudnivå, användarvänlighet, underhållsbehov, och energiförbrukning. Premiumtillverkare erbjuder system med bättre prestanda, längre livslängd och fler funktioner, men har ofta en högre inköpskostnad. Billigare system kan vara tillräckliga för mindre hus eller enklare ventilationsbehov, men de ger inte samma energibesparingar på lång sikt.

Att välja rätt system handlar om att balansera husets ventilationsbehov, budget och önskan om långsiktig energibesparing.

Vad händer med FTX-systemet vid ett strömavbrott?

Svar: Vid ett strömavbrott kommer ett FTX-system att sluta fungera, eftersom det är beroende av el för att driva fläktar, styrsystem och värmeväxlare. Ventilationen upphör vid ett strömavbrott, eftersom både tillufts- och frånluftsfläktarna drivs av elt. Det innebär att både tillförseln av frisk luft och bortförseln av använd luft stoppas.

Ett kortare strömavbrott kommer sannolikt inte att påverka inomhusklimatet märkbart, men under ett längre avbrott kan luftkvaliteten försämras, särskilt i välisolerade hus med hög lufttäthet.

Varför bullrar FTX så mycket?

Svar: Ljudnivån från FTX-aggregatet och fläktarna kan variera mycket mellan olika fabrikat och modeller. Billigare system tenderar att ha högre ljudnivåer, något som kan bli störande i bostäder, särskilt om aggregatet placeras nära sovrum eller vardagsrum.

De bästa systemen har ljudnivåer på 20-30 decibel (ungefär lika lågt som en tyst konversation), medan enklare system kan ha ljudnivåer över 40 decibel, vilket kan uppfattas som störande.