Logga in

5 kubikmeter ”bajvatten” fick sugas ut innan problemet hittades

Publicerad
1 okt 2024, 05:00
| Uppdaterad
26 sep 2024

När avloppsrör får läcka fritt under över ett års tid kan det bli ett vattenparadis under en rymlig kåk. VVS-montörerna Kalle och Bjarne slapp ett dopp i sista sekund när de fann felet.

”Det luktar avlopp – och stanken kommer och går …” En beställare hörde av sig till Kalle Lindström och Bjarne Hansson på Tingstad Rörinstallationer och ”rorgubbar0.2” som de kallar sig på Instagram. De åkte till det så kallade företagsskeppet i Göteborg för att undersöka saken.

mer trasiga rör
”Det bara regnade i taket från alla möjliga hål och skarvar”

Läs också:
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Den aktuella lokalen låg i ett långt hus med olika verksamheter. Även grannarna till höger och vänster om beställaren hade märkt av stanken. Kalle Lindström och Bjarne Hansson började med att titta på alla anslutningar ner mot golv, undersöka om alla insatser till brunnar satt fast, bytte ett par brunnar och satte dit nodlås.

– När det inte finns något vatten åker nodlåset upp och ”stänger” det som luktar. Vi hittade också en toalett som inte såg bra ut så vi bytte en packning där, berättar Kalle Lindström.

Men tre dagar senare ringde kunden igen, problemet kvarstod och det ofrånkomliga var ett faktum.

– ”Vi får väl krypa in under huset då”, sa Bjarne till mig. Att råttor gnagar sönder avloppen är ett återkommande problem och VVS-montörerna hade varit ute på flera liknande jobb i samma område.

De klev ner genom luckan men Bjarne Hansson, som gick först, konstaterade ganska omgående att de behövde vända. Ringa efter en spolbil var det enda rimliga alternativet här.

– Vi försökte, men kom inte in utan halkade bara. Dumma är vi men inte SÅ dumma.

Där skvalpade nämligen 5 kubikmeter ”bajvatten”, berättar Kalle Lindström. 

Spolbilen sög ut så mycket den bara kunde och till slut blev det synligt att upphängningen av avloppsröret hade rostat sönder. Med tanke på mängden hade det fyllts på under mer än ett års tid, tror Kalle Lindström bestämt. Men eftersom lukten mest kändes på måndagar eller om vinden låg på åt rätt håll kunde beställaren dröja med att ringa efter hjälp. 

– Vi bytte lite delar, gjorde en bättre upphängning och rekommenderade beställaren att göra fler upphängningar.

Ny upphängning. Foto: Privat

Hur har det kunnat pågå så här länge?

– Lite kan man väl skylla på fastighetsteknikerna, att de inte går ner och tittar tillräckligt ofta. Men ingen vill ju gå ner under ett hus, det bara är så.

På vilket sätt kan man förebygga den här typen av problem?

– Är det råttor hjälper det sätta in rostfritt och bra råttfällor. Man bör också hålla koll på gamla gjutjärnsrör. Vi informerar fastighetsägarna om vad vi har gjort och vad vi rekommenderar, sedan är det ovanför våra huvuden.